Kryzysowy makaron Macieja Dowbora. Prezenter zdradza tajny i tani składnik

Makaron Macieja Dowbora

Makaron Macieja Dowbora - Pyszności; Foto: Canva, YouTube JastzabPost

Kulinarnym motto Macieja Dowbora, którym pochwalił się na Instagramie, jest to, że ma być szybko, dużo, sycąco, tanio i ma pasować do keczupu. Prezenter, który z dużym dystansem podchodzi do kwestii swojego kuchennego talentu, pokazał nam swoje popisowe danie. Rzućcie okiem i sami oceńcie!

Prowadzący takich programów jak Got to Dance czy Twoja twarz brzmi znajomo, w popularnym wpisie, jakim uraczył nas na swoim profilu na Instagramie, określił sam siebie jako antytalent kulinarny. Przyznał jednak, że nawet tacy jak on muszą czasem zakasać rękawy i rzucić się w odmęty pola bitwy zwanej gotowaniem.

Makaron Macieja Dowbora – Pyszności; Foto: Pexels

Cóż, ciężko się z nim nie zgodzić! Gotowanie dla opornych – takim epitetem zakończył swój post. Sprawdźmy więc przepis na makaron penne z tajnym i tanim składnikiem – tuńczykiem w puszce a’la Maciej Dowbor i poddajmy go obiektywnej ocenie!

Makaron Macieja Dowbora

Składniki:

  • 200 gramów makaronu penne
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 18% lub więcej
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zacznij od krojenia. Obraną cebulę pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj śmietanę i duś przez kilka minut pod przykryciem.

Teraz dodaj pomidory i tuńczyka z puszki. Nie odlewaj zalewy, niech ona również wyląduje na patelni. Duś przez kilka minut. Dopraw pieprzem i odrobiną soli. Nie przesadź z tą drugą, już tuńczyk z puszki zapewnia słoność tego dania.

W osolonej wodzie ugotuj makaron penne. Pamiętaj, by wyszedł al dente. Powinno to potrwać około 10 minut, ale lepiej kontroluj makaron na bieżąco. Ugotowany makaron wrzuć na patelnie. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Udekoruj danie listkami bazylii.

Makaron Macieja Dowbora – Pyszności; Foto: Canva

Postaraliśmy się jak najlepiej odwzorować makaron Macieja Dowbora. Według niego brakuje w nim jeszcze jednego składnika, który możecie dorzucić ekstra. Co to za składnik? Jak napisał nasz bohater:

Tym razem wersja kryzysowo-pandemiczna w obliczu wysokiej inflacji (czyt. bez kaparów, bo nie mogłem znaleźć)

Co sądzicie o daniu Macieja Dowbora? Kuchnia dla opornych czy kulinarny majstersztyk?

Jeśli spodobał wam się ten przepis, rzućcie okiem na coś podobnego. Prosto z naszego kanału na YouTube!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×