Makaron pełnoziarnisty czy zwykły? Bosacka podaje zdrowy wybór

Przyrządzany na wiele sposobów: w sosie szpinakowym, z dodatkiem kurczaka, w stylu bolognese czy zapiekany - ilość receptur na jego przygotowanie jest ogromna. Co je łączy? Oczywiście, chodzi o makaron, który jest jednym z czołowych wyborów wśród produktów spożywczych. Katarzyna Bosacka poddała analizie składy znanych marek makaronu. Który z nich okazuje się być najmniej szkodliwy dla zdrowia? Oto wyjaśnienie.

Makaron Jaki makaron jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

Mimo że Włochy traktowane są za kolebkę makaronu, jego właściwe pochodzenie to Chiny. Do Włoch trafił dopiero w XIII wieku za pośrednictwem Marco Polo, znanego podróżnika. Tam makaron błyskawicznie zdobył popularność, nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale również na całym kontynencie europejskim. Średnio każdy Polak spożywa rocznie około 5 kilogramów tego produktu.

Biorąc pod uwagę, jak dużą część naszej diety stanowi makaron, warto znać jego skład. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i specjalistka w dziedzinie żywienia, dokonała porównania dwóch najczęściej wybieranych rodzajów makaronu. Który makaron jest zdrowszy? Którego warto unikać? Przyjrzyjmy się bliżej.

Dalszy ciąg artykułu znajduje się pod filmem video.

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z czego robi się makaron?

Makaron jest wytwarzany z wody i mąki. Głównym składnikiem jest mąka. Do produkcji makaronu stosuje się mąkę z pszenicy durum. Ten typ pszenicy jest odporny na szkodniki i choroby, co więcej, charakteryzuje się wyższą zawartością glutenu w porównaniu z tradycyjną mąką pszenną. Dzięki temu gotowany makaron jest elastyczny i nie rozpada się. Mąka durum znajduje zastosowanie zarówno w produkcji makaronu tradycyjnego, jak i tego pełnoziarnistego.

Uformowane ciasto rozwałkowuje się na cienki placek, z którego wycinane są pożądane kształty, a na sam koniec suszy się je i pakuje. Makaron można również wykonać w domu, pomocna w tym będzie specjalna maszynka, która ułatwi przygotowanie idealnie gładkiego ciasta.

Jaki makaron jest zdrowszy?

Od muszelek, przez świderki, aż po spaghetti i tagliatelle — asortyment makaronów dostępnych na rynku jest naprawdę bogaty. Nie jesteśmy ograniczeni wyłącznie do mąki durum, gdyż większość sklepów oferuje makarony wykonane z mąki gryczanej, kukurydzianej, orkiszowej lub ryżowej, ale to ten durum pozostaje naszym faworytem.

Katarzyna Bosacka, entuzjastka zdrowego odżywiania i prowadząca program "Wiem, co jem", zdecydowała się ocenić, który makaron jest najzdrowszy, analizując skład makaronu zarówno w wersji zwykłej, jak i pełnoziarnistej z mąki durum. Który z nich okazuje się być korzystniejszy? Jak się okazuje, przewagę ma makaron pełnoziarnisty.

W odróżnieniu od tradycyjnego, zawiera on więcej składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, czyli to, co nazywamy popiołem, który znajduje się w makaronie pełnoziarnistym — wyjaśnia Bosacka.

Dodatkowo makaron pełnoziarnisty jest bogaty w białko i zawiera dwa razy więcej błonnika niż jego klasyczny odpowiednik. Błonnik zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co pozwala na rzadsze odczuwanie głodu. Warto mieć to na uwadze przy zakupach.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni