×

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka!

dugdrinks

Coraz większe zapotrzebowanie

Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!
Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i nie muszą rezygnować z tego, co lubią.
Do grona napojów roślinnych z soi, grochu, orzechów i nasion konopi dołączyło… mleko z ziemniaków!

wds_group_

Uniwersalne ziemniaki

Kto nie kocha ziemniaków? Form ich podania jest mnóstwo i chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Okazuje się, że można z nimi również eksperymentować.
„Ser” z ziemniaków jest już znany weganom. Stanowi świetny dip i konkurencję dla humusu.
Mleko z ziemniaka jest za to nowością, która podbije sklepy.

wds_group_

To świetny wybór!

Szwedzka marka DUG postanowiła stworzyć mleko z ziemniaków. To idealne rozwiązanie dla alergików, bo w jego składzie nie znajdziesz glutenu ani soi. Poza tym, jest też bardzo ekologicznym rozwiązaniem, bo uprawa ziemniaków wymaga dwa razy mniej wody niż w przypadku owsa i aż 56 razy mniej niż w przypadku migdałów, z których to często powstają wegańskie mleka.

dugdrinks

Niestety, jeszcze chwilę poczekamy

Chociaż ten wariant mleka staje się coraz bardziej dostępny, to na ten moment nie znajdziesz ich w sklepach w Polsce.
Patrząc na to, że wegańskie zamienniki cieszą się rosnącą popularnością również w naszym kraju, to wprowadzenie na rynek kolejnej nowinki wydaje się być tylko kwestią czasu.

 

Wybrane dla Ciebie

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat. Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, […]

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas. Zacznij od dokładnego umycia Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

Wegański „stek” według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet! Składniki: 2 bakłażany 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka gorczycy 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki nasion kopru 3 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżki wędzonej papryki […]

zamknij