Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni

Poszatkowana młoda kapusta z pomidorami i intensywnymi przyprawami to coś, co rok w rok przygotowuję do spiżarni. Muszę jednak robić przepis dwa razy, bo za pierwszym od razu zjadamy całą porcję.

Sebastian Lubera

W moim domu ten przepis funkcjonuje pod nazwą leczo z młodą kapustą. I chociaż węgierskie leczo w klasycznej wersji oczywiście się bardzo różni od tej receptury to wariant tradycyjnego dania, który też zyskuje na popularności. Młoda kapusta dodaje potrawie delikatności i świeżości, a jej krótki czas gotowania sprawia, że leczo jest szybkie w przygotowaniu. To idealne danie na letnie dni, kiedy dostępność świeżych warzyw jest największa.

Przepis na leczo z młodą kapustą

Składniki:

  • 800 g pomidorów malinowych,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 600 g młodej kapusty,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie leczo rozpocznij od sparzenia pomidorów. Natnij każdy z nich na krzyż od spodu, a następnie ostrożnie włóż do wrzątku na 2-3 minuty - do momentu, aż skórka zacznie odchodzić. Po wyjęciu pomidory od razu przelej zimną wodą lub przełóż do miski z lodowatą wodą na ok. 5 minut, dzięki temu bez trudu je obierzesz.
  2. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki, a następnie przetrzyj miąższ przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Pokrój warzywa: cebulę w piórka, paprykę i kapustę w cienkie paski.
  4. W dużym garnku (o pojemności 3-4 litry) rozgrzej olej. Najpierw podsmaż cebulę, a po chwili dodaj paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklą.
  5. Dodaj wędzoną i ostrą paprykę, miód, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  6. Następnie dodaj kapustę i gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
  7. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i poddaj pasteryzacji.

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces podgrzewania przetworów (np. w słoikach) do odpowiedniej temperatury (najczęściej 75–90°C) w celu zniszczenia drobnoustrojów, które mogłyby spowodować psucie się jedzenia. Dzięki temu leczo można przechowywać przez dłuższy czas bez konieczności trzymania go w lodówce.

Jak pasteryzować słoiki?

Umieść słoiki z leczo w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą (do ¾ wysokości słoików) i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji ostudź słoiki do góry dnem na blacie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯