Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni

Poszatkowana młoda kapusta z pomidorami i intensywnymi przyprawami to coś, co rok w rok przygotowuję do spiżarni. Muszę jednak robić przepis dwa razy, bo za pierwszym od razu zjadamy całą porcję.

Sebastian Lubera

W moim domu ten przepis funkcjonuje pod nazwą leczo z młodą kapustą. I chociaż węgierskie leczo w klasycznej wersji oczywiście się bardzo różni od tej receptury to wariant tradycyjnego dania, który też zyskuje na popularności. Młoda kapusta dodaje potrawie delikatności i świeżości, a jej krótki czas gotowania sprawia, że leczo jest szybkie w przygotowaniu. To idealne danie na letnie dni, kiedy dostępność świeżych warzyw jest największa.

Przepis na leczo z młodą kapustą

Składniki:

  • 800 g pomidorów malinowych,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 żółta papryka,
  • 600 g młodej kapusty,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie leczo rozpocznij od sparzenia pomidorów. Natnij każdy z nich na krzyż od spodu, a następnie ostrożnie włóż do wrzątku na 2-3 minuty - do momentu, aż skórka zacznie odchodzić. Po wyjęciu pomidory od razu przelej zimną wodą lub przełóż do miski z lodowatą wodą na ok. 5 minut, dzięki temu bez trudu je obierzesz.
  2. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki, a następnie przetrzyj miąższ przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Pokrój warzywa: cebulę w piórka, paprykę i kapustę w cienkie paski.
  4. W dużym garnku (o pojemności 3-4 litry) rozgrzej olej. Najpierw podsmaż cebulę, a po chwili dodaj paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklą.
  5. Dodaj wędzoną i ostrą paprykę, miód, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
  6. Następnie dodaj kapustę i gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 40 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
  7. Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i poddaj pasteryzacji.

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to proces podgrzewania przetworów (np. w słoikach) do odpowiedniej temperatury (najczęściej 75–90°C) w celu zniszczenia drobnoustrojów, które mogłyby spowodować psucie się jedzenia. Dzięki temu leczo można przechowywać przez dłuższy czas bez konieczności trzymania go w lodówce.

Jak pasteryzować słoiki?

Umieść słoiki z leczo w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą (do ¾ wysokości słoików) i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji ostudź słoiki do góry dnem na blacie.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób