Na Bałkanach kupisz w każdej piekarni. Z powodzeniem zastąpi zwykłe bułki

Pogača to tradycyjny chleb, który można znaleźć na stołach od Węgier, aż po Turcję. A nawet w... Algierii. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, występuje w różnych kształtach i smakach i jest spokrewniony z włoską focaccią.

Węgierskie bułeczki serowe - pogácsaWęgierskie bułeczki serowe - pogácsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pogača, znana w poszczególnych krajach pod różnymi nazwami, jest podstawowym rodzajem pieczywa na Bałkanach i w rejonie Karpat. W Serbii, Chorwacji i Słowenii nazywa się "pogača", w Albanii i Turcji "poğaça", w Rumunii "pogace", na Węgrzech "pogácsa", na Słowacji "pagáče", w Bułgarii "pohagata", a w Grecji "pogacha".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Historia i pochodzenie pogača

Podobnie jak włoska focaccia, nazwa pogača pochodzi od łacińskiego "panis focacius", co oznacza "płaski chleb pieczony na palenisku lub pod popiołem ognia". W starożytnym Rzymie panis focacius był rodzajem pieczywa wypiekanego w popiele. Dziś włoską focaccię, hiszpańską hogazę w Hiszpanii czy francuskie fougasse wypieka się w specjalnych piecach opalanych drewnem. Pokrewieństwo bałkańskiej pogačy z innymi rodzajami pieczywa znanymi już w starożytności, świadczy o jej wielowekowej tradycji.

Składniki i przygotowanie

Aby przygotować pogačę w jej najprostszej formie, potrzebne będą: mąka, jajka, olej, masło, cukier, ocet lub sok z cytryny, sól, ciepłe mleko i drożdże. Czasami do przepisu dodaje się śmietanę. Ciasto może być przygotowane z zakwasem lub bez niego, ale tylko doświadczeni piekarze potrafią zrobić dobrą pogačę bez zakwasu.

Wybór mąki jest kluczowy. Powinna być to mąka drobna, bogata w gluten, co zapewni idealne wyrośnięcie i miękkość ciasta. Im bogatsze składniki, tym więcej glutenu potrzebuje mąka.

Różnorodność smaków i kształtów

Każdy kraj, a nawet region, ma swoją wersję pogačy, różniącą się smakiem i teksturą. Niektóre są płaskie, inne wyższe, a jeszcze inne przypominają angielskie scones. Do ciasta można dodać różne składniki, takie jak ser, zioła, czosnek, papryka, cebula, kminek, sezam, mak, śmietana czy kapusta. Wyciągnięta prosto z pieca, pogača smakuje wyśmienicie z ajvarem, masłem lub kajmakiem.

W kuchni węgierskiej popularne są wersje z gorącymi ziemniakami, serem owczym lub krowim, śmietaną i kapustą. Grecka bougatsa jest natomiast podawana na śniadanie z kremem z semoliny, serem lub mięsem mielonym między warstwami ciasta filo.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba