Najgorsza ryba na święta. Zanieczyszczenia i metale ciężkie chłonie jak gąbka

W czasie wigilijnej kolacji ryby odgrywają ważną rolę. Chociaż najczęściej na stół trafia karp i śledzie, to i inne gatunki dostają w tym okresie większą uwagę. Nie wszystkie jednak na nią zasługują.

To najgorsza ryba, jaką można kupić w sklepieTo najgorsza ryba, jaką można kupić w sklepie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby na naszych stołach powinny gościć częściej niż tylko od święta. Nie oznacza to jednak, że na talerze można wybierać byle jaki gatunek. Chociaż mogłoby się wydawać, że panga odeszła już w zapomnienie, to wciąż wiele sklepów rybnych ma ją w swojej ofercie. Nie warto jednak dać się skusić się na atrakcyjną cenę - to jedna z najgorszych ryb, jaką możemy podać swoim bliskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Panga to najgorsza ryba

Na pierwszy rzut oka nie ma w niej nic podejrzanego. Ot, biały filet ryby, jak każdy inny. Na dodatek cena wygląda tak atrakcyjnie, że wiele osób wciąż decyduje się na jej zakup. Nic więc dziwnego, że wciąż znaleźć ją można w wielu sklepach rybnych.

Dlaczego panga jest tak niezdrowa?
Dlaczego panga jest tak niezdrowa? © Adobe Stock

Większość pangi pochodzi z delty Mekongu w Wietnamie. Zbiorniki, w których hoduje się tę rybę, są często przepełnione, co prowadzi do złego stanu sanitarnego i chorób. Aby zapobiec masowym zgonom ryb, hodowcy często podają im duże ilości antybiotyków i hormonów wzrostu. Substancje te mogą pozostać w mięsie ryby i przedostać się do naszego organizmu.

Toksyny chłonie jak gąbka

Związki fosforowe i niefosforowe dodawane do wody w hodowlach sprawiają, że pangi wchłaniają więcej zanieczyszczeń, co może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pangi hodowane w zanieczyszczonych wodach mogą zawierać wysokie stężenia metali ciężkich, takich jak kadm czy rtęć, które są szkodliwe dla zdrowia.

Panga to ryba nafaszerowana hormonami
Panga to ryba nafaszerowana hormonami © Getty Images

Chociaż panga jest tanią i łatwo dostępną rybą, warto zastanowić się nad jej wpływem na nasze zdrowie i środowisko. Ze względu na kontrowersje wokół tej ryby, wielu dietetyków zaleca wybieranie innych gatunków ryb, które są bardziej wartościowe pod względem zdrowotnym. Zamiast pangi, można sięgać po ryby takie jak łosoś, morszczuk czy dorsz, które dostarczają więcej cennych składników odżywczych i są mniej obciążone potencjalnymi zanieczyszczeniami.

Jeśli jednak jesteś fanem pangi i nie chcesz z niej rezygnować, zachowaj czujność na zakupach. Wybiera ryby z certyfikatem ekologicznym - poszukaj odpowiedniego logo na opakowaniu. Certyfikaty takie jak MSC (Marine Stewardship Council) dla ryb dzikich lub ASC (Aquaculture Stewardship Council) dla ryb hodowlanych gwarantują, że produkt został wyprodukowany w sposób odpowiedzialny dla środowiska i zwierząt.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem