Najgorszy dodatek do kawy. Polacy używają na potęgę, a zapycha tętnice

Biała kawa jest popularniejsza od tej czarnej, bez żadnych dodatków. I nie byłoby w tym nic takiego złego, gdyby nie ten dodatek. Powinniśmy raz na zawsze o nim zapomnieć, bo nie robi dla naszego zdrowia nic dobrego, a dużo złego.

Biała kawa? Tak, ale...Biała kawa? Tak, ale...
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Michalczyk
Dorota Gepert

Jaki to dodatek? Chodzi oczywiście o śmietankę w proszku. Choć dla wielu wydaje się praktyczniejsza, bo długo się nie psuje i nie trzeba jej trzymać w lodówce... to jednak nie ma argumentów "za", gdy na szali jest zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Łagodna dla żołądka

Od kawy często zaczynamy dzień, by dodać sobie energii. I wtedy właśnie chętnie pijemy białą kawę, wzorem Włochów, którzy tylko rano piją cappuccino. Taka kawa uchodzi za łagodniejszą dla żołądka, łagodniejszą i bardziej pasującą do śniadania. Wszystko się zgadza, ale jednak, gdy lubimy taką kawę, zawsze lepszym wyborem będzie mleko czy napój roślinny. Lepiej zapomnieć o śmietance w proszku.

Co to za skład

Wystarczy przeczytać skład śmietanki w proszku, by stwierdzić, że nie zawiera ona nawet mleka tylko pewien rodzaj białka, które nadaje kawie mleczny smak, kolor i odrobinę ją zagęszcza. Jest w niej także cały szereg niepożądanych składników, jak syrop glukozowy, stabilizatory, emulgatory, fosforany, utwardzone tłuszcze roślinne, substancje przeciwzbrylającą, barwniki, sztuczne aromaty. W śmietance w proszku nie znajdzie się właściwości odżywczych. Nie zawiera składników mineralnych czy witamin, za to dostarcza tzw. "pustych kalorii". A w dodatku taka śmietanka niszczy smak kawy, nadaje jej sztucznego posmaku.

Zrezygnuj ze śmietanki w proszku, bo:

  1. Zawiera dużo sztucznych składników. Stabilizatory, utwardzony tłuszcz kokosowy i syrop glukozowy, czy inne dodatki są w jej składzie w celu poprawy konsystencji i trwałości produktu, ale mogą negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza przy długotrwałym spożywaniu.
  2. Jest bogata w tłuszcz i cukier. Spożywanie nadmiaru tych składników może prowadzić do nadwagi, otyłości, a także zwiększać ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i innych problemów zdrowotnych.
  3. Nie ma wartości odżywczych. W przeciwieństwie do naturalnych alternatyw, takich jak mleko czy napoje roślinne, na przykład owsiane, kokosowe czy migdałowe, śmietanka w proszku jest uboga w wartości odżywcze. Nie dostarcza organizmowi potrzebnych składników, takich jak białko, witaminy i minerały.
  4. Może mieć działanie drażniące. Sztuczne składniki zawarte w śmietance w proszku mogą prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak nietolerancja pokarmowa, biegunka, wzdęcia czy alergie.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯