Wymieszaj wszystkie składniki, przelej je do kubka i wstaw do mikrofali. Boskie ciasto w pięć minut

Ciasto z kubka - Pyszności; foto: Canva

Kiedy najdzie cię na coś słodkiego, ale totalnie brak ci czasu, nie musisz posiłkować się batonikiem ze sklepu. Istnieje bowiem ciekawa i pyszna alternatywa: przygotowane osobiście od A do Z, pyszne i cudownie czekoladowe ciasto z kubka, które przygotujesz w… 5 minut. Nie wierzysz? Zobacz przepis.

Ciasto z kubka przyjemnie łechce tę część mózgu, która odpowiada za nasze wspomnienia. Czemu? Ach, jadało się takie smakołyki za czasów studenckich. Dziś tego przepisu używamy w ciągu naprawdę zabieganego dnia, kiedy nie ma czasu na pieczenie klasycznych ciast w piekarniku.

I teraz uwaga: tym razem piszemy prosto z mostu. To ciasto nie jest wersją fit, a o składnikach z receptury nie napiszemy pieśni wychwalających ich prozdrowotne właściwości. Jest jednak szybkie i wręcz potwornie pyszne. W końcu zawiera coś, co kochają chyba wszyscy na świecie. A – jak wiadomo – wszystko jest dobre, póki stosowane z umiarem.

To co? Dasz wiarę w to, że można przygotować ciasto w 5 minut? Przekonaj się sama. Oto przepis na ciasto z kubka, do którego jeszcze nieraz będziesz wracała.

Ciasto z kubka

Ciasto z kubka – Pyszności; foto: Canva

Czekoladowe ciasto z kubka

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do pierników
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki Nutelli
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i przyprawę do pierników. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Następnie do oddzielnej miseczki rozbij jajko i rozbełtaj widelcem. Dodaj do pierwszej miski.

Ciasto z kubka – Pyszności; foto: Canva

Teraz wlej tam mleko i olej. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostatnim dodatkiem jest oczywiście Nutella. Postaraj się nie zjeść całej przed przygotowaniem ciasta. Do miski ze składnikami dołóż 2 łyżki tego najpyszniejszego kremu świata. Jeszcze raz wymieszaj całość.

Masę przelej do kubka. Taki o pojemności 300 ml powinien być w sam raz.

Mikrofalę nastaw na najwyższą moc. Piecz przez 2 – 2,5 minuty. Po otwarciu drzwiczek mikrofali czeka cię cudowna niespodzianka w postaci pięknie wyrośniętego, pachnącego ciasta.

Jeśli szukasz innych ciastkowych inspiracji, obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×