Nasze babcie zajadały się tymi owocami. Obecnie mało kto o nich pamięta

Kiedy kwitnie, pokrywa się białym kwieciem. W październiku zaś pojawiają się pierwsze owoce, które prawie nigdy nie opadają na ziemię. Nasze babcie doskonale znały ten owoc, my dzisiaj nawet nie wiemy, jak smakuje.

Nieszpułka była niegdyś popularnym owocemNieszpułka była niegdyś popularnym owocem
Źródło zdjęć: © Canva | SafakOguz

Nieszpułka zwyczajna, zwana jadalną, występuje w Polsce jako niskie ozdobne drzewo bądź krzew w ogrodach i parkach. Osiąga sześć metrów wysokości, rośnie powoli, ale jest łatwa w uprawie. Jej owoce były doskonale znane naszym babciom, obecnie jednak rzadko kiedy interesujemy się nieszpułką. A szkoda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Nieszpułka jadalna - co to za owoc?

Nieszpułka to jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, pokrywając się dużymi, białymi kwiatami. Owoce nieszpułki są niewielkie i mają jabłkowaty kształt, a dojrzewają w październiku, pozostając na gałęziach nawet po opadnięciu liści. Owoce te mają kwaśny smak, są cierpkie i twarde, dlatego też często spożywa się je po przemrożeniu lub po zebraniu odkłada się je na kilka tygodni, by nabrały słodkości i soczystości. Zwykle owoce nieszpułki znajdują zastosowanie w przetworach: dżemach, sokach, nalewkach.

Co ciekawe, nieszpułka była niegdyś jednym z ulubionych zimowych słodyczy, zanim w Europie pojawił się cukier pochodzący z zamorskich kolonii. Z kolei nasze babcie nieszpułkę stosowały w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza biegunki. Ponadto w tradycyjnej medycynie nieszpułka znajdowała zastosowanie w chorobach serca oraz kamieniach nerkowych i żółciowych.

Nieszpułka to zdrowy, ale zapomniany owoc
Nieszpułka to zdrowy, ale zapomniany owoc © Canva | Branislav

Nieszpułka zwyczajna - właściwości

Nieszpułka bogata jest w witaminy z grupy B, które są fundamentalne dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, a także w witaminę A oraz C. Witamina C, będąca silnym antyoksydantem, nie tylko wspomaga odporność, ale także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki zawartości potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza, owoce te wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi, chronią przed osteoporozą i niedokrwistością.

Regularne spożywanie nieszpułki może również wspomóc leczenie kamicy nerkowej i żółciowej. Niedawno przeprowadzone badania wykazują, że ekstrakt z nieszpułki pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi. Owoce te zawierają także błonnik, w tym pektyny, które poprawiają funkcjonowanie jelit i zapobiegają zaparciom. Właśnie dlatego nieszpułka jest stosowana w medycynie ludowej na problemy trawienne.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟