Nasze babcie zajadały się tymi owocami. Obecnie mało kto o nich pamięta
Kiedy kwitnie, pokrywa się białym kwieciem. W październiku zaś pojawiają się pierwsze owoce, które prawie nigdy nie opadają na ziemię. Nasze babcie doskonale znały ten owoc, my dzisiaj nawet nie wiemy, jak smakuje.
14.09.2024 11:40
Nieszpułka zwyczajna, zwana jadalną, występuje w Polsce jako niskie ozdobne drzewo bądź krzew w ogrodach i parkach. Osiąga sześć metrów wysokości, rośnie powoli, ale jest łatwa w uprawie. Jej owoce były doskonale znane naszym babciom, obecnie jednak rzadko kiedy interesujemy się nieszpułką. A szkoda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nieszpułka jadalna - co to za owoc?
Nieszpułka to jedno z najstarszych drzew owocowych na świecie. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, pokrywając się dużymi, białymi kwiatami. Owoce nieszpułki są niewielkie i mają jabłkowaty kształt, a dojrzewają w październiku, pozostając na gałęziach nawet po opadnięciu liści. Owoce te mają kwaśny smak, są cierpkie i twarde, dlatego też często spożywa się je po przemrożeniu lub po zebraniu odkłada się je na kilka tygodni, by nabrały słodkości i soczystości. Zwykle owoce nieszpułki znajdują zastosowanie w przetworach: dżemach, sokach, nalewkach.
Co ciekawe, nieszpułka była niegdyś jednym z ulubionych zimowych słodyczy, zanim w Europie pojawił się cukier pochodzący z zamorskich kolonii. Z kolei nasze babcie nieszpułkę stosowały w przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza biegunki. Ponadto w tradycyjnej medycynie nieszpułka znajdowała zastosowanie w chorobach serca oraz kamieniach nerkowych i żółciowych.
Nieszpułka zwyczajna - właściwości
Nieszpułka bogata jest w witaminy z grupy B, które są fundamentalne dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, a także w witaminę A oraz C. Witamina C, będąca silnym antyoksydantem, nie tylko wspomaga odporność, ale także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki zawartości potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza, owoce te wspierają pracę serca, regulują ciśnienie krwi, chronią przed osteoporozą i niedokrwistością.
Regularne spożywanie nieszpułki może również wspomóc leczenie kamicy nerkowej i żółciowej. Niedawno przeprowadzone badania wykazują, że ekstrakt z nieszpułki pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi. Owoce te zawierają także błonnik, w tym pektyny, które poprawiają funkcjonowanie jelit i zapobiegają zaparciom. Właśnie dlatego nieszpułka jest stosowana w medycynie ludowej na problemy trawienne.