WAŻNE
TERAZ

Karol Nawrocki w WP o Tusku i Trumpie

Nawet babcia ostrzega przed jedzeniem takiego ciasta. Specjalista zabrał głos

Kto nie odliczał czasu do wyjęcia ciasta z piekarnika? A potem rozczarowanie, bo babcia nie pozwalała go od razu kroić. Szczególnie restrykcyjna była w przypadku drożdżowego. "Nie jedz ciepłego, bo będzie cię bolał brzuch" - znacie to? Przekonajcie się, czy było w tym choć trochę prawdy.

Domowe ciasto drożdżowe jest najlepsze!Domowe ciasto drożdżowe jest najlepsze!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babcia przestrzegała przed ciepłym ciastem drożdżowym, bo miało powodować bóle żołądka. Skąd wzięło się takie przekonanie? I czy trzeba się w tym wciąż przejmować? Tomasz Rożek, dziennikarz naukowy, wypowiedział się na ten temat na antenie radiowej Trójki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Ważne drożdże

Według tradycyjnych przekonań starszego pokolenia, ciepły placek drożdżowy może wywoływać bóle brzucha przez drożdże. Czy rzeczywiście te mikroorganizmy mogą zaszkodzić... Ekspert stwierdził, że gdyby tak było, to Włosi nie zalecali by jedzenia pizzy wyjętej prosto z pieca. To także popularny wypiek, którego nie da się przygotować bez drożdży. A we Włoszech nikomu nawet nie przychodzi do głowy, że te mikroorganizmy mogą być szkodliwe.

Tylko lekki upał

Ekspert przekonuje, że spokojnie można jeść zarówno ciepłą pizzę, jak i placek drożdżowy. Drożdże piekarnicze, najczęściej są to Saccharomyces cerevisiae, pod wpływem temperatury "pracują" i dzięki nim ciasto rośnie. Jednak gdy temperatura otoczenia przekroczy 50 stopni Celsjusza, giną. Są najbardziej aktywne w temperaturze zbliżonej do lekkiego letniego upału, czyli 30 stopni Celsjusza. To dlatego mleko czy wodę z której przygotowuje się zaczyn tylko lekko się podgrzewa. Babcie, które są mistrzyniami w przygotowywaniu drożdżowego ciasta, często mówiły, że drożdży nie można "zagotować".

Kto ma rację

Drożdże w wysokich temperaturach po prostu przestają działać. Jednak także wtedy, gdy są aktywne, co skutkuje wyrastaniem ciasta, nie wytwarzają żadnych szkodliwych związków chemicznych, które mogłyby mieć wpływ na przewód pokarmowy. W procesie tym powstają bowiem jedynie pewne ilości dwutlenku węgla, które unoszą masę. Ten gaz organizm szybko usuwa. Dlatego babcie jednak w tym przypadku, racji nie miały.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥