Nic się nie zmarnuje po świętach. Wypróbuj ten prosty sposób

W lodówce już przed świętami trudno znaleźć wolne miejsce. Najpierw kupujemy produkty, które będą potrzebne do przygotowywania potraw. Po świętach zaś przechowujemy tam gotowe dania, które zostały nam po uroczystych posiłkach. I znowu lodówka, a także zamrażarka "pękają w szwach". Jak wtedy przechowywać żywność?

LodówkaPo świętach niektóre dania najlepiej od razu zamrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Graham Hughes

Podczas Bożego Narodzenia nasze domy stają się centrum spotkań, z piękną choinką i stołem zastawionym pysznymi potrawami. Niestety, święta szybko mijają, i wtedy pojawia się problem, jak przechowywać dania i potrawy, które już nie mieszczą się w lodówce czy zamrażarce. Jest na to klika praktycznych sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Na balkonie lub parapecie

Balkon często traktujemy jako przedłużenie lodówki. Warto pamiętać, aby żywność, którą tam wynosimy, jak sałatki czy barszcz, była dobrze zabezpieczona przed wiatrem i zwierzętami. Szczelne pojemniki lub dodatkowe folie mogą być bardzo pomocne. Balkon jest bardzo pomocny, ale warto pamiętać, żeby nie przechowywać tam jedzenia zbyt długo, a najkrócej jak się da. Zmienne warunki atmosferyczne oraz nieregularne nasłonecznienie sprzyjają psuciu się jedzenia, stąd już tylko krok do zatrucia pokarmowego.

Gdy nie mamy balkonu, alternatywą może stać się parapet. Kiedy jest on wystarczająco szeroki, można umieścić na nim jedzenie. Trzeba zadbać o jego stabilne ustawienie, dobrze jest też dodatkowo zabezpieczyć potrawy przed niepożądanymi czynnikami.

W poszukiwaniu chłodu

Kolejne miejsca, gdzie można wynieść nadwyżki jedzenia po świętach to piwnica, garaż czy strych. Jest tam chłodniej niż w mieszkaniu, co sprzyja przedłużeniu świeżości potraw. Trzeba też pamiętać, by odpowiednio je zabezpieczyć.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥