PrzepisCiastaNie dyniowe i nie szarlotka. Amerykanie zajadają się innym ciastem

Nie dyniowe i nie szarlotka. Amerykanie zajadają się innym ciastem

Pekan pie
Pekan pie
Źródło zdjęć: © Getty Images | Iuliia Nedrygailova
05.01.2024 13:00, aktualizacja: 05.01.2024 13:43

Słodkie, orzechowe nadzienie otulone kruchym ciastem – czy może być coś pyszniejszego w ponury, zimowy dzień? Pekan pie to klasyka amerykańskiej kuchni, którą na pewno docenią również łasuchy w Polsce. Jak przygotować ten specjał?

Orzechy pekan są owocami okazałego drzewa zwanego orzesznikiem jadalnym, pochodzącego z południowych regionów Stanów Zjednoczonych. Już przed wieloma wiekami zajadali się nimi rdzenni mieszańcy tych terenów, między innymi indiańskie plemię Algonkinów, z języka których prawdopodobnie wywodzi się nazwa "pecan", oznaczająca "orzecha zbyt twardego do zgniecenia dłonią".

Pekan to bliski kuzyn popularnego w Polsce orzecha włoskiego, przypomina go wyglądem oraz smakiem, który jest jednak bardziej słodki, czasem określany jako maślany. Stanowił ważny składnik diety Indian, a później także kolonistów przybyłych z Europy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy narodziła się receptura pekan pie, czyli ciasta z orzechami pekan? Nie wiadomo. Pierwszy drukowany przepis na zbliżony do dzisiejszego wypiek pochodzi z 1898 roku – został zamieszczony w kościelnej książce kucharskiej z Saint Luis, a nadesłała go gospodyni z Teksasu. Największą popularność przysmak zdobył jednak w latach 20. XX wieku, gdy jego receptura zaczęła pojawiać się na opakowaniach syropu kukurydzianego Karo, do dziś uznawanego za obowiązkowy składnik pekan pie.

Z czasem ciasto stało się ważnym elementem menu na Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie, jednak Amerykanie często przyrządzają je także bez okazji. Zachętą do tego jest nie tylko wyborny smak, ale również łatwość przygotowania.

Orzechy pekan – wartości odżywcze

Po pekany warto sięgać, gdyż są produktem o potężnych wartościach odżywczych. Wśród innych orzechów wyróżnia je szczególnie wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią nawet 75 proc. składu), zwłaszcza linolowego i oleinowego.

Pierwszy z nich przywraca równowagę pomiędzy "dobrym" i "złym" cholesterolem, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wzmacnia odporność organizmu oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych (pomaga zapobiegać rakowi piersi, jelita grubego, płuc czy wątroby). Kwas oleinowy przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, zbawiennie działa na układ krwionośny czy pokarmowy oraz wykazujące pozytywny wpływ na skórę, przyspieszając jej regenerację i odbudowując płaszcz lipidowy. Związek wspiera również pracę systemu nerwowego, wspomaga wzrok, przeciwdziała alergiom i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, pomagając w walce z otyłością.

Orzechy pekan są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, szczególnie frakcji rozpuszczalnych. Obecne w nich związki fenolowe i flawnoidy wykazują silne działanie przeciwutleniające, chroniąc przed tzw. stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie przed rozwojem schorzeń układu krążenia czy chorób nowotworowych. Podobnie działanie mają też sterole roślinne, których pokaźną dawkę skrywają pekany.

Pekan pie
Pekan pie© Getty Images | SHARIF KARNI

Pekan pie – przepis

Na początku przygotowujemy bazę, czyli kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, a pośrodku niego wgłębienie, do którego wbijamy żółtko. Dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę, w razie konieczności dodając trochę lodowatej wody.

Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym przenosimy na okrągłą formę do tarty. Wypełniamy dno i boki, odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 10 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Teraz czas na nadzienie. Orzechy pekan (2,5 szklanki) grubo siekamy, po czym równomiernie rozkładamy na cieście. W dużej misce mieszamy: jajka (3 duże), ciemny syrop kukurydziany Karo, który możemy kupić w internecie, a czasem także w marketach (szklanka), cukier trzcinowy (pół szklanki), roztopione, lekko przestudzone masło (4 łyżki), ekstrakt waniliowy (1,5 łyżeczki), sól i mielony cynamon (po pół łyżeczki). Gdy wszystkie składniki się połączą, zalewamy masą orzechy.

Pekan pie pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 st. Po około 20 minutach możemy przykryć je folią aluminiową, by zapobiec przypaleniu brzegów. Ciasto podajemy po wystudzeniu, choć Amerykanie jadają je też na ciepło, z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także