PrzepisWielkanocNie każdy powinien jeść białą kiełbasę. Zrezygnuj, jeśli masz takie objawy

Nie każdy powinien jeść białą kiełbasę. Zrezygnuj, jeśli masz takie objawy

Nie ma świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. To m.in. jeden z najważniejszych składników żurku. I mimo że dostępna jest przez cały rok, to właśnie teraz cieszy się szczególną popularnością. Są jednak pewne grupy osób, którym jedzenie białej kiełbasy mocno nie służy.

Kto nie może jeść białej kiełbasy?
Kto nie może jeść białej kiełbasy?
Źródło zdjęć: © Pixabay

29.03.2024 18:00

Biała kiełbasa wytwarzana jest głównie z mięsa wieprzowego, choć niekiedy producenci decydują się na dodatek wołowiny. Należy podkreślić, że biała kiełbasa nie jest wędzona, stąd jej charakterystyczny jasny kolor. Najchętniej wrzucamy ją do żurku, chociaż w święta wielkanocne często też zagryzamy ją z odrobiną chrzanu i kromką chleba. Niestety nie dla każdego takie rarytasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kto nie powinien jeść białej kiełbasy?

Biała kiełbasa, choć przez wielu uwielbiana, niestety nie jest produktem, którym powinniśmy się raczyć na co dzień. Zawiera sporo tłuszczu i kalorii, w 100 g jest około 250 kalorii i 20 g tłuszczu i aż 60 mg cholesterolu, a także dużo sodu. Produkt ten nie jest więc wskazany na diecie odchudzającej.

Ponadto białej kiełbasy nie powinny jeść osoby, które mają wysoki cholesterol oraz ciepiące na hipercholesterolemię rodzinną. Produkt ten nie jest również wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, a także z otyłością. Warto mieć na uwadze, że zjedzenie kawałka białej kiełbasy może znacznie podwyższyć poziom cholesterolu.

Nie każdy może jeść białą kiełbasę
Nie każdy może jeść białą kiełbasę © Pixabay

Jak rozpoznać białą kiełbasę dobrej jakości?

Skład białej kiełbasy powinien być prosty i naturalny. Poza mięsem jedynymi dodatkami powinny być przyprawy, które podkreślają jej smak. Nie ma potrzeby dodawania żadnych innych składników, które mogłyby zepsuć jej jakość.

Warto zwrócić uwagę na kolor kiełbasy podczas zakupu. Czasami już na pierwszy rzut oka można ocenić jakość produktu. Jeżeli kiełbasa ma intensywnie różowy kolor, może to sugerować, że zawiera dużą ilość substancji peklujących. Z kolei zbyt jasna, biaława barwa może wskazywać na wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego też warto dokładnie przyjrzeć się produktowi przed zakupem, aby mieć pewność, że jest on najwyższej jakości. O czym jeszcze pamiętać przy wyborze białej kiełbasy?

- Nie jest to produkt, który powinniśmy jeść regularnie, ale jeśli już po niego sięgamy, to wybierajmy z tych, które mają krótki skład, niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka - powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Klaudia Ruszkowska.
Wybrane dla Ciebie