WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Nie każdy powinien jeść białą kiełbasę. Zrezygnuj, jeśli masz takie objawy

Nie ma świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. To m.in. jeden z najważniejszych składników żurku. I mimo że dostępna jest przez cały rok, to właśnie teraz cieszy się szczególną popularnością. Są jednak pewne grupy osób, którym jedzenie białej kiełbasy mocno nie służy.

Kto nie może jeść białej kiełbasy?Kto nie może jeść białej kiełbasy?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Biała kiełbasa wytwarzana jest głównie z mięsa wieprzowego, choć niekiedy producenci decydują się na dodatek wołowiny. Należy podkreślić, że biała kiełbasa nie jest wędzona, stąd jej charakterystyczny jasny kolor. Najchętniej wrzucamy ją do żurku, chociaż w święta wielkanocne często też zagryzamy ją z odrobiną chrzanu i kromką chleba. Niestety nie dla każdego takie rarytasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Kto nie powinien jeść białej kiełbasy?

Biała kiełbasa, choć przez wielu uwielbiana, niestety nie jest produktem, którym powinniśmy się raczyć na co dzień. Zawiera sporo tłuszczu i kalorii, w 100 g jest około 250 kalorii i 20 g tłuszczu i aż 60 mg cholesterolu, a także dużo sodu. Produkt ten nie jest więc wskazany na diecie odchudzającej.

Ponadto białej kiełbasy nie powinny jeść osoby, które mają wysoki cholesterol oraz ciepiące na hipercholesterolemię rodzinną. Produkt ten nie jest również wskazany dla osób z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, a także z otyłością. Warto mieć na uwadze, że zjedzenie kawałka białej kiełbasy może znacznie podwyższyć poziom cholesterolu.

Nie każdy może jeść białą kiełbasę
Nie każdy może jeść białą kiełbasę © Pixabay

Jak rozpoznać białą kiełbasę dobrej jakości?

Skład białej kiełbasy powinien być prosty i naturalny. Poza mięsem jedynymi dodatkami powinny być przyprawy, które podkreślają jej smak. Nie ma potrzeby dodawania żadnych innych składników, które mogłyby zepsuć jej jakość.

Warto zwrócić uwagę na kolor kiełbasy podczas zakupu. Czasami już na pierwszy rzut oka można ocenić jakość produktu. Jeżeli kiełbasa ma intensywnie różowy kolor, może to sugerować, że zawiera dużą ilość substancji peklujących. Z kolei zbyt jasna, biaława barwa może wskazywać na wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego też warto dokładnie przyjrzeć się produktowi przed zakupem, aby mieć pewność, że jest on najwyższej jakości. O czym jeszcze pamiętać przy wyborze białej kiełbasy?

- Nie jest to produkt, który powinniśmy jeść regularnie, ale jeśli już po niego sięgamy, to wybierajmy z tych, które mają krótki skład, niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka - powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Klaudia Ruszkowska.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥