Nie kojarzyłeś go z dzieciństwa? Ten zapomniany kotlet zrobi furorę na twoim stole

Zapomniany smak dzieciństwa wraca na talerze. Ten klasyczny kotlet z PRL-u może zaskoczyć lepszym smakiem niż popularny mielony czy schabowy. Sprawdź, czym jest rumsztyk i jak przygotować go w domowej kuchni.

RumsztykRumsztyk
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

W czasach PRL-u, kiedy dostępność mięsa była ograniczona, kucharki i kucharze wykazywali się kreatywnością. Jednym z efektów tej pomysłowości był rumsztyk – kotlet przygotowywany z mielonej lub siekanej wołowiny, czasem z domieszką wieprzowiny. Dziś to danie niemal zapomniane, a szkoda, bo dobrze przyrządzony rumsztyk to połączenie soczystości, głębokiego smaku i klasycznej prostoty. Co więcej, to propozycja obiadowa, która wcale nie musi iść w boczki – wystarczy zadbać o jakość mięsa i sposób smażenia. Oto przepis, który pozwoli ci poczuć ten nieco retro klimat, a jednocześnie zjeść coś naprawdę dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Rumsztyk to nie tylko wspomnienie z PRL-u, ale pomysł na nowoczesny obiad

Rumsztyk zyskał nowe życie w kuchniach, które szukają pomysłu na szybki, konkretny i domowy obiad. Choć kiedyś był uznawany za luksus, dziś można go przygotować z dostępnych składników i w kilka chwil. Ważne, by nie oszczędzać na jakości mięsa – najlepiej sprawdzi się świeża, chuda wołowina, ewentualnie mieszanka z delikatną wieprzowiną. Jak użyjesz dobrej marynaty, to będzie totalnie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Podanie również ma znaczenie. Rumsztyk świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą, ale warto też spróbować wersji z pieczonymi warzywami lub nawet lekką sałatką. Dla tych, którzy nie chcą smażyć, można upiec kotlety w piekarniku lub w airfryerze, zachowując ich smak i aromat przy mniejszej ilości tłuszczu.

To danie, które daje dużą swobodę, można je na przykład wzbogacić o musztardę, dodać natkę pietruszki albo lekko czosnek. Rumsztyk jest jak czysta karta, to klasyk, który każdy może dopisać na nowo, dopasowując do własnych smaków i wspomnień.

Jak przygotować tradycyjny rumsztyk krok po kroku?

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,
  • jajko,
  • 5-6 cebul,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy (na przykład papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek).
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dwie cebule i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej i podsmaż do zeszklenia.
  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zwilż dłonie i formuj z mięsa kotlety. Spłaszcz je lekko, nadając im charakterystyczny kształt.
  4. Pozostałe cebule pokrój w piórka i podsmaż na oleju, będą doskonałym dodatkiem do kotletów.
  5. Kotlety smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane z zewnątrz i dobrze wypieczone w środku.
  6. Na koniec ułóż rumsztyk na talerzu i udekoruj smażoną cebulką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯