Nie kojarzyłeś go z dzieciństwa? Ten zapomniany kotlet zrobi furorę na twoim stole

Zapomniany smak dzieciństwa wraca na talerze. Ten klasyczny kotlet z PRL-u może zaskoczyć lepszym smakiem niż popularny mielony czy schabowy. Sprawdź, czym jest rumsztyk i jak przygotować go w domowej kuchni.

RumsztykRumsztyk
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann
5

W czasach PRL-u, kiedy dostępność mięsa była ograniczona, kucharki i kucharze wykazywali się kreatywnością. Jednym z efektów tej pomysłowości był rumsztyk – kotlet przygotowywany z mielonej lub siekanej wołowiny, czasem z domieszką wieprzowiny. Dziś to danie niemal zapomniane, a szkoda, bo dobrze przyrządzony rumsztyk to połączenie soczystości, głębokiego smaku i klasycznej prostoty. Co więcej, to propozycja obiadowa, która wcale nie musi iść w boczki – wystarczy zadbać o jakość mięsa i sposób smażenia. Oto przepis, który pozwoli ci poczuć ten nieco retro klimat, a jednocześnie zjeść coś naprawdę dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Rumsztyk to nie tylko wspomnienie z PRL-u, ale pomysł na nowoczesny obiad

Rumsztyk zyskał nowe życie w kuchniach, które szukają pomysłu na szybki, konkretny i domowy obiad. Choć kiedyś był uznawany za luksus, dziś można go przygotować z dostępnych składników i w kilka chwil. Ważne, by nie oszczędzać na jakości mięsa – najlepiej sprawdzi się świeża, chuda wołowina, ewentualnie mieszanka z delikatną wieprzowiną. Jak użyjesz dobrej marynaty, to będzie totalnie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Podanie również ma znaczenie. Rumsztyk świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą, ale warto też spróbować wersji z pieczonymi warzywami lub nawet lekką sałatką. Dla tych, którzy nie chcą smażyć, można upiec kotlety w piekarniku lub w airfryerze, zachowując ich smak i aromat przy mniejszej ilości tłuszczu.

To danie, które daje dużą swobodę, można je na przykład wzbogacić o musztardę, dodać natkę pietruszki albo lekko czosnek. Rumsztyk jest jak czysta karta, to klasyk, który każdy może dopisać na nowo, dopasowując do własnych smaków i wspomnień.

Jak przygotować tradycyjny rumsztyk krok po kroku?

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,
  • jajko,
  • 5-6 cebul,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy (na przykład papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek).
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dwie cebule i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej i podsmaż do zeszklenia.
  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zwilż dłonie i formuj z mięsa kotlety. Spłaszcz je lekko, nadając im charakterystyczny kształt.
  4. Pozostałe cebule pokrój w piórka i podsmaż na oleju, będą doskonałym dodatkiem do kotletów.
  5. Kotlety smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane z zewnątrz i dobrze wypieczone w środku.
  6. Na koniec ułóż rumsztyk na talerzu i udekoruj smażoną cebulką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy