Nie kojarzyłeś go z dzieciństwa? Ten zapomniany kotlet zrobi furorę na twoim stole

Zapomniany smak dzieciństwa wraca na talerze. Ten klasyczny kotlet z PRL-u może zaskoczyć lepszym smakiem niż popularny mielony czy schabowy. Sprawdź, czym jest rumsztyk i jak przygotować go w domowej kuchni.

RumsztykRumsztyk
Źródło zdjęć: © Pixabay
Paulina Hermann

W czasach PRL-u, kiedy dostępność mięsa była ograniczona, kucharki i kucharze wykazywali się kreatywnością. Jednym z efektów tej pomysłowości był rumsztyk – kotlet przygotowywany z mielonej lub siekanej wołowiny, czasem z domieszką wieprzowiny. Dziś to danie niemal zapomniane, a szkoda, bo dobrze przyrządzony rumsztyk to połączenie soczystości, głębokiego smaku i klasycznej prostoty. Co więcej, to propozycja obiadowa, która wcale nie musi iść w boczki – wystarczy zadbać o jakość mięsa i sposób smażenia. Oto przepis, który pozwoli ci poczuć ten nieco retro klimat, a jednocześnie zjeść coś naprawdę dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Rumsztyk to nie tylko wspomnienie z PRL-u, ale pomysł na nowoczesny obiad

Rumsztyk zyskał nowe życie w kuchniach, które szukają pomysłu na szybki, konkretny i domowy obiad. Choć kiedyś był uznawany za luksus, dziś można go przygotować z dostępnych składników i w kilka chwil. Ważne, by nie oszczędzać na jakości mięsa – najlepiej sprawdzi się świeża, chuda wołowina, ewentualnie mieszanka z delikatną wieprzowiną. Jak użyjesz dobrej marynaty, to będzie totalnie mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Podanie również ma znaczenie. Rumsztyk świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i kiszoną kapustą, ale warto też spróbować wersji z pieczonymi warzywami lub nawet lekką sałatką. Dla tych, którzy nie chcą smażyć, można upiec kotlety w piekarniku lub w airfryerze, zachowując ich smak i aromat przy mniejszej ilości tłuszczu.

To danie, które daje dużą swobodę, można je na przykład wzbogacić o musztardę, dodać natkę pietruszki albo lekko czosnek. Rumsztyk jest jak czysta karta, to klasyk, który każdy może dopisać na nowo, dopasowując do własnych smaków i wspomnień.

Jak przygotować tradycyjny rumsztyk krok po kroku?

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,
  • jajko,
  • 5-6 cebul,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy (na przykład papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek).
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dwie cebule i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzany olej i podsmaż do zeszklenia.
  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zwilż dłonie i formuj z mięsa kotlety. Spłaszcz je lekko, nadając im charakterystyczny kształt.
  4. Pozostałe cebule pokrój w piórka i podsmaż na oleju, będą doskonałym dodatkiem do kotletów.
  5. Kotlety smaż z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane z zewnątrz i dobrze wypieczone w środku.
  6. Na koniec ułóż rumsztyk na talerzu i udekoruj smażoną cebulką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę