Nie rezygnuj z tej mrożonki. Zdziwisz się, jak jest wartościowa

Przez niektórych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Można ją marynować, gotować, smażyć i zapiekać. Jednak rozgotowana nabiera charakterystycznego gorzkiego smaku. Zdania na temat brukselki są podzielone. Jeśli jesteś fanem małych kapustek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Możesz po nie sięgać bez względu na porę roku.

Mrożona brukselka ma dużo zaletMrożona brukselka ma dużo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Bridgwater
Anna Galuhn

Okazuje się, że mrożona brukselka zawiera nawet więcej wartościowych składników niż świeża. Po zerwaniu z krzaka warzywo stopniowo traci zawartość witamin, a marketowe warzywa mają już za sobą niemały kawałek drogi. W takiej rozgrywce zdecydowanie wygrywają mrożonki. Pod warunkiem, że uważasz na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Czy mrożone warzywa mogą być lepsze od świeżych?

Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej czytamy, że w porównaniu z innymi metodami przechowywania żywności mrożenie warzyw generuje najmniejszą stratę witamin. Jednocześnie, inne wartości odżywcze pozostają w niezmienionej formie. Zamrażanie zatrzymuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, ale nie zabija tego, co wartościowe.

- Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków – pisze mgr Małgorzata Dziekońska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl).

Mrożona brukselka – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Przede wszystkim, spójrz na skład. W opakowaniu nie powinno znajdować się nic poza mrożoną brukselką. Dodatkowo zwróć uwagę na informację o szybkim mrożeniu – to proces, który zdecydowanie działa na plus, zatrzymując więcej witamin C i K.

Dobrze, jeśli warzywa znajdują się w przezroczystych opakowaniach. Dzięki nim możesz dokładnie sprawdzić kolor kapustek. Wybieraj te o intensywnym zielonym kolorze. Brązowe plamki mogą świadczą o tym, że przed zamrożeniem brukselki rozpoczął się proces gnicia.

Zwróć również uwagę na stan opakowania. Upewnij się, że warzywa nie są ze sobą posklejane. Jeśli tak jest, może to oznaczać, że zostały częściowo rozmrożone i ponownie umieszczone w niskiej temperaturze.

Co zrobisz z mrożonej brukselki?

Brukselki możesz prosto z zamrażarki przełożyć do garnka z gotującą się wodą lub wywarem na zupę jarzynową. Mrożone warzywa możesz także zapiekać w piekarniku lub smażyć na patelni. Świetnie smakują z dodatkiem startej skórki z cytryny, zmiksowane na zupę krem lub w wersji ze smażonym boczkiem i czosnkiem. Spróbuj także przepisu na pieczoną brukselkę z migdałami.

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥