Nie rezygnuj z tej mrożonki. Zdziwisz się, jak jest wartościowa

Przez niektórych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Można ją marynować, gotować, smażyć i zapiekać. Jednak rozgotowana nabiera charakterystycznego gorzkiego smaku. Zdania na temat brukselki są podzielone. Jeśli jesteś fanem małych kapustek, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Możesz po nie sięgać bez względu na porę roku.

Mrożona brukselka ma dużo zaletMrożona brukselka ma dużo zalet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Christian Bridgwater
Anna Galuhn

Okazuje się, że mrożona brukselka zawiera nawet więcej wartościowych składników niż świeża. Po zerwaniu z krzaka warzywo stopniowo traci zawartość witamin, a marketowe warzywa mają już za sobą niemały kawałek drogi. W takiej rozgrywce zdecydowanie wygrywają mrożonki. Pod warunkiem, że uważasz na kilka szczegółów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Czy mrożone warzywa mogą być lepsze od świeżych?

Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej czytamy, że w porównaniu z innymi metodami przechowywania żywności mrożenie warzyw generuje najmniejszą stratę witamin. Jednocześnie, inne wartości odżywcze pozostają w niezmienionej formie. Zamrażanie zatrzymuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, ale nie zabija tego, co wartościowe.

- Proces mrożenia warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, które mają właściwości antyoksydacyjne. W niektórych przypadkach stwierdzono nawet zwiększenie zawartości tych związków – pisze mgr Małgorzata Dziekońska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (ncez.pzh.gov.pl).

Mrożona brukselka – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Przede wszystkim, spójrz na skład. W opakowaniu nie powinno znajdować się nic poza mrożoną brukselką. Dodatkowo zwróć uwagę na informację o szybkim mrożeniu – to proces, który zdecydowanie działa na plus, zatrzymując więcej witamin C i K.

Dobrze, jeśli warzywa znajdują się w przezroczystych opakowaniach. Dzięki nim możesz dokładnie sprawdzić kolor kapustek. Wybieraj te o intensywnym zielonym kolorze. Brązowe plamki mogą świadczą o tym, że przed zamrożeniem brukselki rozpoczął się proces gnicia.

Zwróć również uwagę na stan opakowania. Upewnij się, że warzywa nie są ze sobą posklejane. Jeśli tak jest, może to oznaczać, że zostały częściowo rozmrożone i ponownie umieszczone w niskiej temperaturze.

Co zrobisz z mrożonej brukselki?

Brukselki możesz prosto z zamrażarki przełożyć do garnka z gotującą się wodą lub wywarem na zupę jarzynową. Mrożone warzywa możesz także zapiekać w piekarniku lub smażyć na patelni. Świetnie smakują z dodatkiem startej skórki z cytryny, zmiksowane na zupę krem lub w wersji ze smażonym boczkiem i czosnkiem. Spróbuj także przepisu na pieczoną brukselkę z migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy