PrzepisZupyNiesłusznie zapomniana zupa. Już kilka łyżek rozgrzeje tak, że zakręcisz grzejniki

Niesłusznie zapomniana zupa. Już kilka łyżek rozgrzeje tak, że zakręcisz grzejniki

Parzybroda to tradycyjna polska zupa, która niestety w wielu domach została zapomniana. Tymczasem jej prosty przepis, a jednocześnie sycący i rozgrzewający charakter sprawiają, że idealnie sprawdza się w chłodne dni. Już po kilku łyżkach tej aromatycznej potrawy poczujesz, jak ciepło rozchodzi się po całym ciele. Sprawdź przepis na parzybrodę i odkryj na nowo ten tradycyjny smak.

Parzybroda to nieco zapomniana zupa
Parzybroda to nieco zapomniana zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.10.2024 | aktual.: 20.10.2024 17:57

Parzybroda to danie, które dawniej często gościło na stołach, zwłaszcza na wsi. Jej nazwa pochodzi od sposobu jedzenia – gorąca zupa parzyła podbródek, kiedy jadło się ją prosto z miski. Jest to prosta, ale treściwa zupa, której głównymi składnikami są kapusta, ziemniaki i boczek. Dzisiaj warto przypomnieć sobie o tym rozgrzewającym daniu, które może być idealnym wyborem na chłodne jesienne i zimowe dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na parzybrodę

Parzybroda to zapomniana, ale niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu zupa, która idealnie nadaje się na chłodne dni. Jej sycący charakter, a jednocześnie prostota wykonania sprawiają, że warto wprowadzić ją na stałe do domowego menu. Już po kilku łyżkach poczujesz, że nie potrzebujesz grzejnika, by rozgrzać się od środka!

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej,
  • 4 ziemniaki,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka smalcu lub oleju,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie).

Parzybroda to zupa, która łączy w sobie prostotę i głębię smaku. Główne składniki, takie jak kapusta i ziemniaki, są łatwo dostępne i tanie, a boczek dodaje jej wyjątkowego aromatu. To danie jest sycące, pełne warzyw i białka, a przy tym świetnie rozgrzewa, co czyni je idealnym wyborem na zimowe dni.

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu lub oleju, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
  2. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka z boczkiem i cebulą, mieszamy, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek oraz majeranek, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy gorącą.

Dlaczego parzybroda świetnie rozgrzewa?

Kapusta i ziemniaki, duszone w aromatycznym bulionie, w połączeniu z chrupiącym boczkiem tworzą wyjątkowo sycące i rozgrzewające danie. Zupa ta zawiera dużo warzyw i białka, które dostarczają energii, a jednocześnie sprawiają, że czujemy przyjemne ciepło. To właśnie dlatego parzybroda była tak popularna w chłodnych miesiącach – po spożyciu nawet niewielkiej porcji, ciepło rozchodziło się po całym ciele.

Dodatkowe wskazówki:

  • jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać do zupy szczyptę ostrej papryki lub odrobinę chrzanu. To doda jej wyrazistości i dodatkowej mocy rozgrzewającej,
  • parzybroda świetnie smakuje z dodatkiem kiełbasy lub mięsa wieprzowego, które można dodać zamiast boczku. Możemy też wzbogacić ją o inne warzywa, takie jak marchewka czy pietruszka
Wybrane dla Ciebie