Nigdy nie przechowuj tak ryżu. Przez ten błąd staje się siedliskiem bakterii

Komu nie zdarzyło się ugotować za dużo ryżu? Dochodzi do tego zwłaszcza, kiedy nie odmierzamy jego ilości. Okazuje się, że z przechowywaniem go dłużej, trzeba być ostrożnym. Duże znaczenie ma miejsce, gdzie pozostawimy ugotowany ryż.

Odpowiednie przechowywanie ryżu jest bardzo ważne. Odpowiednie przechowywanie ryżu jest bardzo ważne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BPawel
Dorota Gepert

Ryż często uważamy za produkt, który można długo przechowywać. Dotyczy to także tego już ugotowanego. Jest to prawda, ale nie do końca. Kiedy zrobimy to nieprawidłowo, ryż trzeba będzie wyrzucić, co nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne. Jak podkreśla Anna Jedrej, dietetyczka, nieodpowiednie przechowywanie ryżu może mieć też poważne konsekwencje zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Czy warto jeść ryż?

Ryż jest jednym z najczęściej spożywanych zbóż na świecie. To podstawowy składnik kuchni azjatyckiej. My też często używamy go w sałatkach oraz jako dodatek do zup i dań głównych. Dzięki zawartości białka ryżowego, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, stanowi zbilansowane źródło białka roślinnego. Ponadto, niskokaloryczność ryżu czyni go idealnym składnikiem diet redukcyjnych, a złożone węglowodany dostarczają energii stopniowo.

Jak przechowywać ugotowany ryż?

Choć gotowanie ryżu jest proste i raczej nie budzi problemów, przechowywanie go bywa nieodpowiednie. Dietetyczka Anna Jedrej ostrzega przed pozostawianiem ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej, co sprzyja rozwojowi bakterii Bacillus cereus, mogących powodować zatrucie pokarmowe. Po upływie zaledwie dwóch godzin na ryżu mogą rozwijać się toksyny wywołujące wymioty i biegunkę.

W przypadku nadmiaru ugotowanego ryżu, radzi się szybkie schłodzenie i umieszczenie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli jednak po kilku godzinach nadal pozostaje na blacie, lepiej go wyrzucić.

Odmierzaj ilość ryżu do gotowania

Pod postem dietetyczki na IG, w którym ostrzegała przed zostawianiem ryżu na kuchennym blacie, doszło do burzliwej dyskusji. Część osób krytykowała ją za zachęcanie do marnowania jedzenia, jednak ekspertka odsyła do badań potwierdzających niebezpieczeństwa związane z niewłaściwym przechowywaniem ryżu. Zaleca precyzyjne odmierzanie potrzebnych ilości, aby nic nie zostawało na później.

Dietetyczka podkreśla także, że mimo iż nie każdy odczuje skutki takiego przechowywania, osoby z wrażliwszym układem pokarmowym, małe dzieci czy kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność. Podkreśla wartość badań dostępnych na PubMed, które potwierdzają jej ostrzeżenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej