Norwedzy ją uwielbiają, Polacy karmią nią świnie. Zaraz ruszy sezon

Brukiew, kiedyś nieodłączny element diety naszych przodków, często ratujący ich przed głodem, dziś wydaje się niemal egzotycznym warzywem. Mimo to brukiew zasługuje na większe zainteresowanie i warto włączyć ją do codziennego menu. Zwłaszcza że inspiracje możemy czerpać z kuchni skandynawskiej, w której brukiew ma specjalne miejsce.

Brukiew jest spożywana na wiele różnych sposobówBrukiew jest spożywana na wiele różnych sposobów
Źródło zdjęć: © Canva | MarenWischnewski
SKOMENTUJ

Brukiew (karpiel) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Chociaż jest tanie i łatwe w uprawie, często spotyka się z dystansem, znajdując zastosowanie w głównej mierze jako pokarm dla zwierząt. Kiedyś jednak, od XVII wieku, była powszechnie uprawiana również w Polsce, dopóki nie wyparł jej ziemniak.

Brukiew została po raz pierwszy opisana przez botanika Gasparda Bauhina, który zauważył ją rosnącą dziko w Szwecji. Nadal jest szeroko uprawiana w Skandynawii, ale także we Francji i Kanadzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co zrobić z brukwi? Skandynawowie robią z niej chipsy

Brukiew to klasyczne warzywo zimowe. Sezon bowiem rusza w październiku i trwa do końca stycznia. Jak wykorzystać brukiew w kuchni? W Szwecji i Norwegii gotuje się ją z ziemniakami, czasem z marchewką, a następnie rozciera z masłem i bulionem lub mlekiem i śmietaną, tworząc purée (rotmos lub kålrabistappe). W Norwegii szczególnie popularny jest kålrabistappe jako dodatek do świątecznych potraw. W Szwecji natomiast purée z brukwi podawane jest z peklowaną i gotowaną golonką, zwykle z musztardą.

Finowie również mają wiele pomysłów na brukiew. Jest głównym składnikiem popularnej potrawy bożonarodzeniowej lanttulaatikko, czyli zapiekanki z brukwi. Cienko pokrojona brukiew, podawana surowa z rodzynkami lub ananasem, jest popularnym dodatkiem do obiadu. Finowie używają brukwi w wielu daniach, takich jak zapiekanki, zupy i gulasze. Co więcej, w fińskich supermarketach można znaleźć chipsy z brukwi.

Brukiew
Brukiew © Canva | Kameleon007

Czy brukiew jest zdrowa?

Brukiew jest bogata w witaminy A, C i K, a także wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, co doceniano już w medycynie ludowej. Na przykład sok z brukwi wzmacnia odporność i łagodzi kaszel. Eksperci podkreślają także jej skuteczność w walce z rakiem oraz chorobami układu pokarmowego.

Brukiew jest świetna dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczna – 100 g to jedynie 40 kalorii. Jest także sycąca, co pomaga unikać kalorycznych przekąsek między posiłkami. Dzięki zawartym składnikom odżywczym brukiew pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Brukiew to również bardzo dobre źródło błonnika, który sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej, wspomaga pracę jelit, reguluje stężenie cholesterolu we krwi oraz wpływa na profilaktykę chorób krążenia.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu