WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Norwedzy ją uwielbiają, Polacy karmią nią świnie. Zaraz ruszy sezon

Brukiew, kiedyś nieodłączny element diety naszych przodków, często ratujący ich przed głodem, dziś wydaje się niemal egzotycznym warzywem. Mimo to brukiew zasługuje na większe zainteresowanie i warto włączyć ją do codziennego menu. Zwłaszcza że inspiracje możemy czerpać z kuchni skandynawskiej, w której brukiew ma specjalne miejsce.

Brukiew jest spożywana na wiele różnych sposobówBrukiew jest spożywana na wiele różnych sposobów
Źródło zdjęć: © Canva | MarenWischnewski

Brukiew (karpiel) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Chociaż jest tanie i łatwe w uprawie, często spotyka się z dystansem, znajdując zastosowanie w głównej mierze jako pokarm dla zwierząt. Kiedyś jednak, od XVII wieku, była powszechnie uprawiana również w Polsce, dopóki nie wyparł jej ziemniak.

Brukiew została po raz pierwszy opisana przez botanika Gasparda Bauhina, który zauważył ją rosnącą dziko w Szwecji. Nadal jest szeroko uprawiana w Skandynawii, ale także we Francji i Kanadzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co zrobić z brukwi? Skandynawowie robią z niej chipsy

Brukiew to klasyczne warzywo zimowe. Sezon bowiem rusza w październiku i trwa do końca stycznia. Jak wykorzystać brukiew w kuchni? W Szwecji i Norwegii gotuje się ją z ziemniakami, czasem z marchewką, a następnie rozciera z masłem i bulionem lub mlekiem i śmietaną, tworząc purée (rotmos lub kålrabistappe). W Norwegii szczególnie popularny jest kålrabistappe jako dodatek do świątecznych potraw. W Szwecji natomiast purée z brukwi podawane jest z peklowaną i gotowaną golonką, zwykle z musztardą.

Finowie również mają wiele pomysłów na brukiew. Jest głównym składnikiem popularnej potrawy bożonarodzeniowej lanttulaatikko, czyli zapiekanki z brukwi. Cienko pokrojona brukiew, podawana surowa z rodzynkami lub ananasem, jest popularnym dodatkiem do obiadu. Finowie używają brukwi w wielu daniach, takich jak zapiekanki, zupy i gulasze. Co więcej, w fińskich supermarketach można znaleźć chipsy z brukwi.

Brukiew
Brukiew © Canva | Kameleon007

Czy brukiew jest zdrowa?

Brukiew jest bogata w witaminy A, C i K, a także wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, co doceniano już w medycynie ludowej. Na przykład sok z brukwi wzmacnia odporność i łagodzi kaszel. Eksperci podkreślają także jej skuteczność w walce z rakiem oraz chorobami układu pokarmowego.

Brukiew jest świetna dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczna – 100 g to jedynie 40 kalorii. Jest także sycąca, co pomaga unikać kalorycznych przekąsek między posiłkami. Dzięki zawartym składnikom odżywczym brukiew pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Brukiew to również bardzo dobre źródło błonnika, który sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej, wspomaga pracę jelit, reguluje stężenie cholesterolu we krwi oraz wpływa na profilaktykę chorób krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟