Norwedzy ją uwielbiają, Polacy karmią nią świnie. Zaraz ruszy sezon

Brukiew, kiedyś nieodłączny element diety naszych przodków, często ratujący ich przed głodem, dziś wydaje się niemal egzotycznym warzywem. Mimo to brukiew zasługuje na większe zainteresowanie i warto włączyć ją do codziennego menu. Zwłaszcza że inspiracje możemy czerpać z kuchni skandynawskiej, w której brukiew ma specjalne miejsce.

Brukiew jest spożywana na wiele różnych sposobówBrukiew jest spożywana na wiele różnych sposobów
Źródło zdjęć: © Canva | MarenWischnewski

Brukiew (karpiel) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Chociaż jest tanie i łatwe w uprawie, często spotyka się z dystansem, znajdując zastosowanie w głównej mierze jako pokarm dla zwierząt. Kiedyś jednak, od XVII wieku, była powszechnie uprawiana również w Polsce, dopóki nie wyparł jej ziemniak.

Brukiew została po raz pierwszy opisana przez botanika Gasparda Bauhina, który zauważył ją rosnącą dziko w Szwecji. Nadal jest szeroko uprawiana w Skandynawii, ale także we Francji i Kanadzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Co zrobić z brukwi? Skandynawowie robią z niej chipsy

Brukiew to klasyczne warzywo zimowe. Sezon bowiem rusza w październiku i trwa do końca stycznia. Jak wykorzystać brukiew w kuchni? W Szwecji i Norwegii gotuje się ją z ziemniakami, czasem z marchewką, a następnie rozciera z masłem i bulionem lub mlekiem i śmietaną, tworząc purée (rotmos lub kålrabistappe). W Norwegii szczególnie popularny jest kålrabistappe jako dodatek do świątecznych potraw. W Szwecji natomiast purée z brukwi podawane jest z peklowaną i gotowaną golonką, zwykle z musztardą.

Finowie również mają wiele pomysłów na brukiew. Jest głównym składnikiem popularnej potrawy bożonarodzeniowej lanttulaatikko, czyli zapiekanki z brukwi. Cienko pokrojona brukiew, podawana surowa z rodzynkami lub ananasem, jest popularnym dodatkiem do obiadu. Finowie używają brukwi w wielu daniach, takich jak zapiekanki, zupy i gulasze. Co więcej, w fińskich supermarketach można znaleźć chipsy z brukwi.

Brukiew
Brukiew © Canva | Kameleon007

Czy brukiew jest zdrowa?

Brukiew jest bogata w witaminy A, C i K, a także wapń, cynk, żelazo, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy. Wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, co doceniano już w medycynie ludowej. Na przykład sok z brukwi wzmacnia odporność i łagodzi kaszel. Eksperci podkreślają także jej skuteczność w walce z rakiem oraz chorobami układu pokarmowego.

Brukiew jest świetna dla osób dbających o linię, ponieważ jest niskokaloryczna – 100 g to jedynie 40 kalorii. Jest także sycąca, co pomaga unikać kalorycznych przekąsek między posiłkami. Dzięki zawartym składnikom odżywczym brukiew pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Brukiew to również bardzo dobre źródło błonnika, który sprzyja rozwojowi mikroflory jelitowej, wspomaga pracę jelit, reguluje stężenie cholesterolu we krwi oraz wpływa na profilaktykę chorób krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują