Owoce w twojej kuchni momentalnie się psują? Technolożka żywności wyjaśniła, jak temu zapobiec

Nie ma chyba nic gorszego w kuchni, niż zepsute produkty spożywcze. Wszystko ma swój termin przydatności, a latem szczególnie cierpią na tych owoce. Czy istnieje sposób na wydłużenie ich życia? Według pewnej technolożki żywności — tak. Opowiedziała o swoim triku.

Truskawki psują się momentalnie? Technolożka żywności coś na to poradziTruskawki psują się momentalnie? Technolożka żywności coś na to poradzi
Źródło zdjęć: © Canva | kalebkroetschphoto

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że bez odpowiedniej ilości owoców w diecie, nasze zdrowie i kondycja organizmu staną pod znakiem zapytania. Uzupełniamy więc domowe zapasy w nowe, świeże produkty spożywcze prosto z pobliskiego warzywniaczka i staramy się zadbać o to, by zawsze były w domu, pod ręką. Taka — oczywiście słuszna — koncepcja wiąże się jednak z pewnym nieprzyjemnym następstwem. Owoce bowiem, jak zapewne dobrze wiesz, nie są zbyt odporne na czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowy wrap z serka wiejskiego przebija zwykłą kanapkę. Długo nie będziesz głodny

Zwłaszcza latem gnicie owoców, tracenie przez nie walorów smakowych i pleśnienie staje się szczególnie dokuczliwe. Na pewno dałbyś wiele za to, by tego uniknąć. Tymczasem według Marty Zaleskiej, technolożki żywności, która arkana swojego zawodu zdradza co jakiś czas w mediach społecznościowych, do uzyskania pozytywnego efektu nie potrzebujemy wcale wiele. I nie, nie musisz zaopatrywać się w żadne specjalne oprzyrządowania. Z całą pewnością wystarczy to, co masz już w domu.

Technolożka żywności radzi: rób to, a owoce będą dłużej świeże

Na Instagramie Marty Zaleskiej pokazało się ostatnio nagranie, w którym technolożka żywności pokazała swoje tygodniowe truskawki. Jak wyglądały? Cóż, właściwie to tak, jakby dopiero co zostały zerwane z krzaczka. Pytanie brzmi: jak to możliwe? Odpowiedź znajdziemy na tym samym video.

Według specjalistki do skutecznego przechowywania owoców leśnych takich, jak truskawki czy borówki, wystarczy nam miska, papierowy ręcznik i talerzyk. Oczywiście możemy też użyć plastikowego, zamykanego pojemnika na żywność. Tak czy inaczej, musimy zadbać o to, by przechowywane przez nas owoce nie były narażone na ciągły kontakt z powietrzem. Poza tym trzeba zrobić już tylko jedną rzecz: okryć nasze truskawki skrawkiem ręcznika papierowego.

Tylko tyle i aż tyle. Jak słusznie zauważyła Marta Zaleska, często zdarza nam się narzekać na to, że owoce są drogie. Jednocześnie to właśnie je wyrzucamy najczęściej wskutek ich zepsucia. Warto więc przeciwdziałać — choćby dla własnej, ekonomicznej satysfakcji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥