PoradyOwoce w twojej kuchni momentalnie się psują? Technolożka żywności wyjaśniła, jak temu zapobiec

Owoce w twojej kuchni momentalnie się psują? Technolożka żywności wyjaśniła, jak temu zapobiec

Truskawki psują się momentalnie? Technolożka żywności coś na to poradzi
Truskawki psują się momentalnie? Technolożka żywności coś na to poradzi
Źródło zdjęć: © Canva | kalebkroetschphoto

19.07.2024 09:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma chyba nic gorszego w kuchni, niż zepsute produkty spożywcze. Wszystko ma swój termin przydatności, a latem szczególnie cierpią na tych owoce. Czy istnieje sposób na wydłużenie ich życia? Według pewnej technolożki żywności — tak. Opowiedziała o swoim triku.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że bez odpowiedniej ilości owoców w diecie, nasze zdrowie i kondycja organizmu staną pod znakiem zapytania. Uzupełniamy więc domowe zapasy w nowe, świeże produkty spożywcze prosto z pobliskiego warzywniaczka i staramy się zadbać o to, by zawsze były w domu, pod ręką. Taka — oczywiście słuszna — koncepcja wiąże się jednak z pewnym nieprzyjemnym następstwem. Owoce bowiem, jak zapewne dobrze wiesz, nie są zbyt odporne na czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwłaszcza latem gnicie owoców, tracenie przez nie walorów smakowych i pleśnienie staje się szczególnie dokuczliwe. Na pewno dałbyś wiele za to, by tego uniknąć. Tymczasem według Marty Zaleskiej, technolożki żywności, która arkana swojego zawodu zdradza co jakiś czas w mediach społecznościowych, do uzyskania pozytywnego efektu nie potrzebujemy wcale wiele. I nie, nie musisz zaopatrywać się w żadne specjalne oprzyrządowania. Z całą pewnością wystarczy to, co masz już w domu.

Technolożka żywności radzi: rób to, a owoce będą dłużej świeże

Na Instagramie Marty Zaleskiej pokazało się ostatnio nagranie, w którym technolożka żywności pokazała swoje tygodniowe truskawki. Jak wyglądały? Cóż, właściwie to tak, jakby dopiero co zostały zerwane z krzaczka. Pytanie brzmi: jak to możliwe? Odpowiedź znajdziemy na tym samym video.

Według specjalistki do skutecznego przechowywania owoców leśnych takich, jak truskawki czy borówki, wystarczy nam miska, papierowy ręcznik i talerzyk. Oczywiście możemy też użyć plastikowego, zamykanego pojemnika na żywność. Tak czy inaczej, musimy zadbać o to, by przechowywane przez nas owoce nie były narażone na ciągły kontakt z powietrzem. Poza tym trzeba zrobić już tylko jedną rzecz: okryć nasze truskawki skrawkiem ręcznika papierowego.

Tylko tyle i aż tyle. Jak słusznie zauważyła Marta Zaleska, często zdarza nam się narzekać na to, że owoce są drogie. Jednocześnie to właśnie je wyrzucamy najczęściej wskutek ich zepsucia. Warto więc przeciwdziałać — choćby dla własnej, ekonomicznej satysfakcji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl