in , ,

Pizza z patelni – przepis na ekspresową pizzę

Czy pizza z patelni może smakować równie dobrze jak ta z piekarnika? Czy w ogóle można ją zrobić na patelni? I jak się za to zabrać?

Jeśli kiedykolwiek w Twojej głowie pojawiły się powyższe pytania, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na ekspresową pizzę, którą przygotujesz na patelni.

Szybko, łatwo i bez problemów. Czego chcieć więcej?
pizza z patelni

Pizza z patelni – zalety

Choć kochamy tradycyjną pizzę, potrafimy dostrzec i docenić zalety jej odpowiednika z patelni. A jest nim pyszny podpłomyk, który jest bajecznie prosty do przygotowania. Co więcej, składa się jedynie z 3 składników. To jednak nie koniec dobrych wiadomości 😉

Dzięki temu, że taką pizzę przygotujesz na patelni, piekarnik będzie totalnie zbędny. A to dobra wiadomość, zwłaszcza w upalne dni, kiedy nikomu z nas nie uśmiecha się pracować z rozgrzanym sprzętem.

Co więcej, każdy podpłomyk możesz podać z innymi składnikami, dzięki czemu z jednej porcji przygotujesz 6 różnych pizz! Każdy znajdzie coś dla siebie 👍

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g sosu do pizzy
  • ulubione składniki do pizzy (my postawiliśmy na prostotę i połączyliśmy ze sobą szynkę, ser i czerwoną cebulę. Ty oczywiście możesz wybrać inne składniki, tym samym tworząc autorską wersję tego przysmaku)

składniki na pizze

Pizza z patelni – przepis:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na podpłomyk. W tym celu połącz w misce mąkę, gorącą wodę oraz sól.
  2. Ze składników stwórz ciasto, przykryj je miską i daj odpocząć przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj produkty, które umieścisz na pizzy.
  3. Całe ciasto podziel na mniejsze kawałki, które następnie musisz rozwałkować, tak aby zmieściły się na patelni.
    podpłomyk czyli pizza z patelni
  4. Kiedy patelnia będzie już dobrze nagrzana, smaż każdy element po 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Na wierzchu pizzy umieść sos i ulubione składniki, smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty.
    podpłomyk czyli pizza z patelni
  6. Przed podaniem możesz dodać świeże liście bazylii.
  7. Smacznego!
    podpłomyk czyli pizza z patelni

Jak sama widzisz pizza z patelni może okazać się idealnym rozwiązaniem, jeśli masz ochotę na ulubioną przekąskę, ale nie masz ochoty spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, albo czekać, aż tradycyjne ciasto na pizzę wyrośnie i będzie nadawało się do pieczenia.

Koniecznie napisz mi co myślisz o przepisie na ekspresową pizzę z patelni. Uważasz, że ma w sobie potencjał?

Zobacz także: Jak zrobić kruszonkę – porady i sprawdzony przepis