PoradyEkspresowy przepis na pizzę z patelni. Bez wyrastania i czekania!

Ekspresowy przepis na pizzę z patelni. Bez wyrastania i czekania!

Ekspresowy przepis na pizzę z patelni. Bez wyrastania i czekania!
Frania
06.09.2019 13:24, aktualizacja: 05.03.2021 12:09

Czy pizza z patelni może smakować równie dobrze jak ta z piekarnika? Czy w ogóle można ją zrobić na patelni? I jak się za to zabrać?

Jeśli kiedykolwiek w Twojej głowie pojawiły się powyższe pytania, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz przepis na ekspresową pizzę, którą przygotujesz na patelni.

Szybko, łatwo i bez problemów. Czego chcieć więcej?

Obraz

Pizza z patelni - zalety

Choć kochamy tradycyjną pizzę, potrafimy dostrzec i docenić zalety jej odpowiednika z patelni. A jest nim pyszny podpłomyk, który jest bajecznie prosty do przygotowania. Co więcej, składa się jedynie z 3 składników. To jednak nie koniec dobrych wiadomości ?

Dzięki temu, że taką pizzę przygotujesz na patelni, piekarnik będzie totalnie zbędny. A to dobra wiadomość, zwłaszcza w upalne dni, kiedy nikomu z nas nie uśmiecha się pracować z rozgrzanym sprzętem.

Co więcej, każdy podpłomyk możesz podać z innymi składnikami, dzięki czemu z jednej porcji przygotujesz 6 różnych pizz! Każdy znajdzie coś dla siebie ?

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g sosu do pizzy
  • ulubione składniki do pizzy (my postawiliśmy na prostotę i połączyliśmy ze sobą szynkę, ser i czerwoną cebulę. Ty oczywiście możesz wybrać inne składniki, tym samym tworząc autorską wersję tego przysmaku)
Obraz

Pizza z patelni - przepis:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na podpłomyk. W tym celu połącz w misce mąkę, gorącą wodę oraz sól.
  2. Ze składników stwórz ciasto, przykryj je miską i daj odpocząć przez 10 minut. W międzyczasie przygotuj produkty, które umieścisz na pizzy.
  3. Całe ciasto podziel na mniejsze kawałki, które następnie musisz rozwałkować, tak aby zmieściły się na patelni.
  4. Kiedy patelnia będzie już dobrze nagrzana, smaż każdy element po 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Na wierzchu pizzy umieść sos i ulubione składniki, smaż pod przykryciem przez 3-4 minuty.
  6. Przed podaniem możesz dodać świeże liście bazylii.

Smacznego!

Jak sama widzisz pizza z patelni może okazać się idealnym rozwiązaniem, jeśli masz ochotę na ulubioną przekąskę, ale nie masz ochoty spędzić zbyt dużo czasu w kuchni, albo czekać, aż tradycyjne ciasto na pizzę wyrośnie i będzie nadawało się do pieczenia.

Koniecznie napisz mi co myślisz o przepisie na ekspresową pizzę z patelni. Uważasz, że ma w sobie potencjał?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także