Płukanie makaronu – kiedy jest to wskazane, a kiedy nie

Coraz częściej w naszych kuchniach pojawiają się dania z makaronem. I jak się okazuje, płukanie makaronu stało się z czasem sporną kwestią wśród gotujących.

Część osób jest zdania, że płukanie nie jest niczym złym, a wręcz jest to wskazany proces. Są i tacy, którzy uważają, że płukanie makaronu tylko mu szkodzi. I występują jedynie dwa wyjątki, kiedy można to robić.


Osobiście należę do drugiej grupy i uważam, że płukanie makaronu w większości przypadków, to duży błąd. Dlaczego? Płucząc zimną wodą gorący makaron, wypłukujesz całą skrobię. A bez niej ciężko połączyć się makaronowi z sosem.
Kiedy płukanie makaronu ma sens?



Okej, skoro już wiadomo, dlaczego płukanie makaronu może mu zaszkodzić, czas poznać wyjątki, kiedy możemy zrezygnować z tej zasady.
#1 Sałatka z makaronem


Jeśli przygotowujemy sałatkę z makaronem, możesz spokojnie spłukać makaron zimną wodą. Po pierwsze, zatrzymasz natychmiast proces gotowania gorącego makaronu, dzięki czemu będzie idealny.
Po drugie, płucząc makaron pozbywasz się skrobi, a w tym przypadku jest to na plus. Tym samym makaron nie będzie się lepił, a co za tym idzie, nie będzie tworzył jednej bryły. Będzie miał za to luźną formę, więc łatwo będzie połączyć go z innymi składnikami sałatki.


#2 Makaron po ugotowaniu będzie smażony



Drugim przypadkiem, kiedy warto przepłukać makaron, to przygotowanie dania na patelni. I tak jak wyżej, przy płukaniu makaronu hamujemy proces gotowania, a skoro za chwilę trafi na patelnię, lepiej go nie rozgotowywać.
Duże znaczenie ma tu również fakt, aby makaron po ugotowaniu się nie kleił. I mógł połączyć się z innymi składnikami. Dlatego płukanie na pewno mu nie zaszkodzi!


Okej, teraz już wiesz kiedy płukanie makaronu ma sens. Koniecznie daj znać, jak do tej pory postępowałaś z makaronem ?
Zobacz także: Gotowanie makaronu krok po kroku, aby wyszedł idealny
Komentarze