Po świętach dokucza wielu Polakom. Wypij, a uciążliwy problem zniknie

Święta Bożego Narodzenia to czas obfitych posiłków, które często prowadzą do zgagi. Na szczęście są sposoby, aby z nią walczyć. Sprawdź, co pić, aby pozbyć się tej przykrej przypadłości.

Problemy po świętachProblemy po świętach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | irissca
Marcin Michałowski

Po okresie świątecznym u wielu z nas doskwiera uciążliwa zgaga. Nadmiar przyjmowanego jedzenia może bowiem prowadzić do nieprzyjemnego schorzenia. Jak poradzić sobie z tym problemem? Odpowiedzią może być odpowiednie nawodnienie organizmu. Oto propozycje, co pić, aby skutecznie pozbyć się zgagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę

Zgaga - przyczyny i objawy

Zgaga to częsty problem po świętach, szczególnie gdy spożywamy ciężkostrawne potrawy, takie jak czerwony barszcz z krokietami, smażone pierogi czy makowiec. To uczucie pieczenia w przełyku wynika z refluksu żołądkowo-przełykowego, czyli cofania się kwasów żołądkowych. Mogą za tym stać przyczyny organiczne, związane z budową anatomiczną żołądka czy przełyku, a także choroby żołądka, dróg żółciowych i dwunastnicy.

Zgaga może towarzyszyć nie tylko przejedzeniu, ale również ciąży, nerwicy czy napięciu psychicznemu. Nadmiar jedzenia, zwłaszcza w połączeniu z alkoholem oraz stresem, to recepta na zgagę. Odpowiednie nawodnienie organizmu może być kluczem do złagodzenia tej dolegliwości.

Woda - najlepszy napój na zgagę

Woda to podstawowy napój, który powinien być w codziennym menu każdego z nas. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także pomaga w pozbyciu się wielu dolegliwości, w tym zgagi.

Woda wypłukuje kwasy żołądkowe z przełyku, zmniejszając uczucie pieczenia. Najlepiej spożywać ją małymi łykami w ciągu dnia. Warto też pamiętać, że woda z gazem może nasilać objawy zgagi, dlatego najlepiej wybierać wodę niegazowaną.

Oprócz wody, na zgagę można stosować również inne napoje, takie jak:

  • mleko, kefir lub maślanka — bogate w białko i wapń, neutralizujące kwasy trawienne;
  • woda z sodą oczyszczoną, która zmniejsza pH w żołądku i redukuje uczucie pieczenia (unikać w ciąży);
  • napar z siemienia lnianego — tworzy warstwę ochronną w przełyku;
  • napar z kminku, korzystny dla układu pokarmowego;
  • napar z imbiru, pomagający w pozbyciu się dolegliwości związanych z refluksem.

Domowe sposoby na zgagę

Napoje łagodzące zgagę, takie jak napary z ziół (szałwia, kminek włoski, rumianek, prawoślaz lekarski) czy soki warzywne (surowe ziemniaki) działają doraźnie. W przypadku nawracających lub utrzymujących się dolegliwości warto skonsultować się z lekarzem. Przyjmowanie dużych ilości naparów może mieć negatywny wpływ na organizm, dlatego należy zachować umiar.

Jakich napojów unikać przy zgadze?

Oprócz sięgnięcia po odpowiednie napoje warto również zwrócić uwagę na to, czego nie powinniśmy pić i jeść, gdy dokucza nam zgaga. Są to między innymi:

  • tłuste i smażone potrawy,
  • mocna kawa i herbata,
  • ostre przyprawy,
  • alkohol,
  • owoce cytrusowe.

Związki zawarte w tych produktach wzmagają produkcję soków trawiennych w żołądku, co może przyczyniać się do nasilenia objawów zgagi.

Wnioski są jasne: prawidłowe nawodnienie organizmu, odpowiednie wybory żywieniowe i unikanie potraw, które mogą drażnić układ pokarmowy, to kluczowe elementy walki ze zgagą. Przy problemach trwających dłużej niż kilka dni, lepiej skonsultuj się z lekarzem, aby wykluczyć ewentualne poważniejsze przyczyny tego nieprzyjemnego schorzenia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej