PoradyPod żadnym pozorem nie podawaj dzieciom. Są pyszne, ale mają fatalny skład

Pod żadnym pozorem nie podawaj dzieciom. Są pyszne, ale mają fatalny skład

Płatki śniadaniowe wciąż wiodą prym wśród dziecięcych ulubieńców. Nie da się ukryć, że to rozwiązania do gustu przypada również rodzicom, którzy nie muszą martwić się o zrobienie śniadania w zabiegany poranek. Zanim jednak wsypiesz je do miseczki, zerknij na skład.

To jedno z gorszych śniadań dla dzieci
To jedno z gorszych śniadań dla dzieci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.09.2024 08:13

Producenci od lat lobbują płatki śniadaniowe jako najlepszy wybór na śniadanie, a obrazki uśmiechniętych dzieci wcinających miseczkę płatków torpedują nas z amerykańskich filmów familijnych. Znajdujące się na opakowaniach dopiski o witaminach i minerałach potrafią uśpić czujność rodziców. Nie warto jednak dać zwieść się pozorom, bo w niepozornych kuleczkach, muszelkach i innych kształtach znaleźć można to, czego nie warto serwować dzieciom od samego rana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich płatków unikaj

Słodkie płatki śniadaniowe są uwielbiane przez wiele osób, zwłaszcza dzieci. Ich smak jest niezaprzeczalnie kuszący, bo zdecydowanie dominuje w nim słodycz. Cukier w płatkach może występować w różnych formach, takich jak czysty cukier lub syrop glukozowy. Niestety, jest to cukier prosty, który dostarcza organizmowi jedynie pustych kalorii. Nie zaspokaja on głodu na długo i może przyczyniać się do wahań poziomu cukru we krwi. Chociaż zawierają również węglowodany złożone pod postacią skrobi czy też dodatek witamin to ilość cukrów prostych sprawia, że nawet te dodatki nie są w stanie uratować takiego śniadania.

płatki śniadaniowe
płatki śniadaniowe© Pixabay

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w 100 gramach płatków zbożowych było maksymalnie 12,5 grama cukru. Niestety, wiele popularnych słodkich płatków znacznie przekracza tę wartość. Bronić się przed tym można w jednej sposób - czytać etykiety i przecukrzone produkty zostawiać na półce, zamiast serwować swoim dzieciom.

Co zamiast słodkich płatków?

Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie przewrócić do góry nogami swoje nawyki żywieniowe i zrezygnować z ulubionej miseczki mleka z dodatkami. Wystarczy sięgnąć po zdrowsze zamienniki. Mogą być to płatki owsiane czy jaglane, bogate w błonnik, który poprawia pracę jelit i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Można je przyrządzić z mlekiem, jogurtem lub owocami.

Owsianka budyniowa jako deser. Smakuje nawet tym, którzy nie cierpią płatków
Owsianka budyniowa jako deser. Smakuje nawet tym, którzy nie cierpią płatków© Adobe Stock | JaanaLisetteKask

Na półkach znaleźć można również płatki bez dodatku cukru, z prostym składem. Dzięki rosnącej świadomości konsumentów pojawia się ich coraz więcej na rynku. Wybierając produkty śniadaniowe, zawsze czytajmy etykiety i zwracajmy uwagę na skład. Inwestując w zdrowsze alternatywy, zapewnimy sobie energię na cały dzień i zadbamy o swoje zdrowie.

poradyzdrowe dietypłatki śniadaniowe
Wybrane dla Ciebie