Polacy coraz chętniej sięgają po ten dodatek do kawy. Eksperci nie mają dobrych wieści

Kawa to dla wielu osób jedna z pierwszych rzeczy, jaką sięgają o poranku. Pijemy ją do śniadania, parzymy w pracy, podajemy gościom. Jedni preferują pić ją bez żadnych dodatków, by czuć jedynie aromat ziaren. Inni lubią ją nieco dosłodzić i urozmaicić dodatkami. Eksperci ostrzegają jednak przed konsekwencjami.

Nie dodawaj do kawy Nie dodawaj do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kawa to prawdziwa bomba antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia. Regularne picie kawy może również przyczynić się do redukcji masy ciała, poprawy funkcji układu krążenia oraz złagodzenia bólu mięśni. To wszystko dzięki zawartej w niej kofeinie i oraz obecności licznych związkach bioaktywne. Nie oznacza to jednak, że kawa jest bez wad, bo wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Na nic będą również jej prozdrowotne właściwości, gdy dobierzemy nieodpowiednie dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Najgorszy dodatek do kawy

Jesienią i zimą kawiarnie kuszą słodkimi napojami. Jedni wybierają klasyczną pumpkin spice latte, inni czekają na różnego rodzaju zimowe kawy z syropami piernikowymi, karmelowymi czy czekoladowymi. Taka kawa nie jest już jednak zwykłym napojem, a pełnoprawnym deserem. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.

Kawa karmelowa
Kawa karmelowa © Pixabay

Ilość cukru w takim napoju bywa naprawdę kosmiczna. Cukier, ten słodki wróg naszej sylwetki i zdrowia, często gości w naszych filiżankach z kawą. Jego nadmiar prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Jeśli zależy nam na dobrej kondycji i samopoczuciu, warto zrezygnować z tego słodkiego nałogu.

Klasyczna porcja syropu karmelowego zawiera około 100 kalorii i 25 g cukru, co stanowi dzienny limit spożycia cukru dla osoby dorosłej – podkreśla dietetyczka Tamar Samuels

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby cukier dostarczał nam nie więcej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dla osoby dorosłej oznacza to około 200 kcal z cukru dziennie, co odpowiada mniej więcej 10-12 łyżeczkom. Tymczasem w słodkich napojach kawowych znaleźć można kilka łyżeczek tego dodatku. Warto także pamiętać, że cukier występuje naturalnie również w innych produktach. Nie warto dodatkowo dokładać go sobie w przesłodzonej kawie.

- Klasyczna porcja syropu karmelowego zawiera około 100 kalorii i 25 g cukru, co stanowi dzienny limit spożycia cukru dla osoby dorosłej – podkreśla dietetyczka Tamar Samuels w rozmowie z "HuffPost".

Czym zastąpić syrop do kawy?

Zamiast słodkich syropów, warto sięgnąć po przyprawy takie jak cynamon, kardamon czy kurkuma. Cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi i przyspiesza metabolizm, a kurkuma działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Dzięki nim kawa stanie się nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.

Najlepsza kawa na diecie
Najlepsza kawa na diecie © Adobe Stock

Wystarczy dodać szczyptę do zaparzonej kawy, by cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia i bez zbędnego cukru. Przyspieszą metabolizm i podkręcą aromat.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej