PrzepisDietaPolacy coraz częściej sięgają po "białe złoto". Ten owoc obniża cukier i wzmacnia serce

Polacy coraz częściej sięgają po "białe złoto". Ten owoc obniża cukier i wzmacnia serce

Owoce i liście morwy białej od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Ostatnio zwracają coraz większą uwagę naukowców, ze względu na obecne w nich antyoksydanty, które być może w przyszłości będą wykorzystywane w leczeniu raka. Znane są z wysokiej zawartości witaminy C, a także z właściwości pomagających wyregulować poziom cukru we krwi.

Biała morwa i jej właściwości
Biała morwa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ISMAIL ATALAR

Z owoców morwy białej możesz przygotować pyszny zdrowy napar lub konfiturę, która rewelacyjnie smakuje ze słodkimi rogalikami w stylu croissantów. Sprawdzi się także do przełożenia ciasta lub jako dodatek do domowego pasztetu. Świeże owoce są dostępne w lipcu i sierpniu. Poza sezonem możesz kupić suszoną morwę lub mieszankę ziołową do naparów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Właściwości zdrowotne morwy białej

Morwa biała jest drzewem liściastym, pochodzącym z Azji, ale z powodzeniem może być i jest uprawiana także w Polsce. Owoce morwy od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej, ze względu na dużą zawartości witaminy C i innych antyoksydantów, takich jak resweratrol i flawonoidy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zarówno świeża, jak i suszona morwa wspiera kontrolę poziomu cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy.

Wartości odżywcze białej morwy i ich wpływ na organizm

W 100 g świeżych owoców morwy znajduje się około 36-40 mg witaminy C, co stanowi około 40-45 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak to nie wszystkie jej zalety – poza witaminą C, morwa biała zawiera także witaminy K i E, które dbają o zdrowie kości, skóry i oczu, oraz minerały, takie jak potas, wapń czy żelazo.

Na szczególną uwagę zasługują resweratrol i flawonoidy – to antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pozytywnie wpływając na zdrowie serca oraz naczyń krwionośnych. Resweratrol wzbudza duże zainteresowanie w świecie nauki i zdrowa ze względu na działanie hamujące rozwój niektórych nowotworów. W dużych ilościach znajduje się także w czerwonym winie, jagodach i orzechach.

Jak smakuje morwa biała i jak ją spożywać?

Owoce morwy białej charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem, przypominającym mieszankę miodu i jagód. Można je spożywać na surowo, suszone lub przetworzone na dżemy i soki. Świetnie sprawdzają się w koktajlach owocowych, a także w wypiekach i deserach. Liście morwy białej są składnikiem herbat regulujących poziom cukru we krwi.

Ze świeżych i suszonych owoców morwy również możesz przygotować napar. Wystarczy, że zalejesz je wrzątkiem, rozgnieciesz i pozostawisz pod przykryciem na 5-8 minut. Do naparu z białej morwy warto dodać miód, cytrynę i kilka plasterków świeżego imbiru.

Biała morwa jest złotem dla cukrzyków

Owoce i napary z liści morwy białej są szczególnie zalecane osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. Zawarta w nich 1-deoksynojirimycyna (DNJ) hamuje rozkład węglowodanów w jelitach. Dzięki temu mniejsza ilość cukrów jest wchłaniana do krwi, co pozwala na utrzymanie bardziej stabilnego poziomu glukozy po posiłku.

Jednym z poważnych powikłań cukrzycy jest przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do różnorodnych komplikacji zdrowotnych, w tym problemów sercowo-naczyniowych, neuropatii lub uszkodzenia nerek. Morwa biała wyróżnia się działaniem przeciwzapalnym, co czyni ją cennym komponentem diety osób walczących z cukrzycą. Przy regularnym stosowaniu, owoce i liście morwy białej mogą pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych, co przekłada się na poprawę ogólnego stanu zdrowia oraz lepszą kontrolę choroby.

Wybrane dla Ciebie