Polacy jedzą na potęgę. Nie zdają sobie sprawy, co jest w takich parówkach

Parówki często kupujemy nawet na zapas. Dobrze je mieć w lodówce na szybkie śniadanie. Wszystko jednak zależy od tego, na jakie parówki się zdecydujemy. Różnice w ich składach są ogromne.

Co mogą zawierać parówki?Co mogą zawierać parówki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Parówki bardzo długo nie cieszyły się dobrą opinią. Jednak Katarzyna Bosacka, znana ekspertka w dziedzinie żywienia, podkreśla, że można znaleźć kiełbaski z dobrym składem. Wtedy można je jeść bez wyrzutów sumienia, ale nie za często.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Liczy się skład parówek

Wiele parówek dostępnych na rynku zawiera mięso oddzielone mechanicznie oraz różnego rodzaju odpady po produkcji, takie jak glutaminian sodu, konserwanty i różnorakie wzmacniacze smaku. Dlatego też wiele osób, mimo że lubi ten produkt, wyeliminowało go ze swojej diety. Nie wszystkie jednak parówki są niskiej jakości, a przy dokładnym przyjrzeniu się ich składowi, można odnaleźć te z dobrym składem.

Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich postów pokazała, że można dostać parówki zarówno z dobrym, jak i fatalnym składem. Znalazła takie, które zawierały aż 95 proc. mięsa. Na takie kiełbaski można sobie pozwolić od czasu do czasu oraz podawać je dzieciom. Z kolei drugi produkt, o którym wspominała ekspertka, zawierał niewiele mięsa i składał się głównie z resztek takich jak skóra czy pazury.

Parówki muszą zawierać mięso

Ekspertka podkreśla, że parówka nie jest równa parówce. Doradza, by wybierać te z jak największą zawartością mięsa, najlepiej bliską 100 proc. Unikać zaś należy parówek wytworzonych z mechanicznie oddzielanego mięsa, które jest odpadem, a nie mięsem w pełnym tego słowa znaczeniu.

Zaleca również, by zwracać uwagę na krótki skład parówek, wolny od wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów i konserwantów. Cena również odgrywa rolę – dobrej jakości parówki nie mogą być zbyt tanie, a po ugotowaniu powinny być sprężyste i jędrne. Jednak nawet parówki z dobrym składem są produktem wysoko przetworzonym. Najlepiej jeść je sporadycznie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej