Polacy kochają tę rybę. Magda Gessler pokazuje, jak przygotować ją naprawdę dobrze

Polacy jedzą za mało ryb. Sięgamy po nie w czasie wakacyjnych wypadów nad morze lub wtedy, gdy siadamy do wigilijnego stołu. Wiele osób zraziło się do ryb, bo ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest takie proste. Suchy filet to nic przyjemnego, ale Magda Gessler wie, jak sobie z tym poradzić.

Idealna ryba według Magdy Gessler - PysznościIdealna ryba według Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

W swoim niedzielnym spotkaniu na żywo na Instagramie Magda Gessler uchyliła tajniki przygotowania idealnego dorsza. To właśnie tę rybę wskazała, jako jedną z najlepszych, jaką możemy przygotować w kuchni. Aby była smaczna i soczysta, wystarczy trzymać się kilka prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Magda Gessler stawia na dorsza

W niedzielnym odcinku jednym z wyzwań dla uczestników "MasterChefa" było przygotowanie idealnej ryby, a dokładniej popularnego w Polsce dorsza. Niektórzy pewnie wzruszą ramionami i pomyślą, że to przecież tylko ryba i nie ma w tym nic skomplikowanego. Magda Gessler zwraca jednak uwagę na ważny szczegół.

- Uważam, że dorsz jest jedną z trudniejszych ryb, ponieważ bardzo łatwo ją przeciągnąć. Dorsz jest bardzo smaczny, ale trzeba bardzo mądrze go potraktować - powiedziała Magda Gessler na swoim Instagramie.

Gwiazda stacji TVN zdradziła, że nie przepada za dorszem na maśle i woli tego, który przygotowany jest na oliwie.

- Ubóstwiam dorsza z białym winem i odrobiną czosnku - zdradziła Magda Gessler.
Smażony dorsz - Pyszności
Smażony dorsz - Pyszności © Pixabay

Jak przygotować idelanego dorsza?

Magda Gessler podkreśla, że kluczem do idealnej ryby jest smażenie. Nie powinno być one zbyt długie, bo ryba stanie się twarda i niesmaczna. Czas smażenia zależy od grubości, bo dostępne są zarówno cienkie filety, jak i grubsze polędwice. Restauratorka wyznała, że najbardziej lubi "dzikiego, prawdziwego dorsza", którego podaje z kolendrą, czosnkiem, kaparami, białym winem i kaparami.

Ryba z warzywami - Pyszności
Ryba z warzywami - Pyszności © Pixabay

Aby mięso ryby było soczyste, trzeba je odpowiednio wcześniej zamknąć. Magda Gessler wytknęła, że Polacy za mocno przesmażają rybę.

- Ona jest fajna, przesmaż ona na chrupko pod warunkiem, że najpierw zamkniemy jej powierzchnię. Wtedy w środku jest wilgotna. Ale trzeba ją zamknąć na bardzo głębokim tłuszczu, jak tempura.

Jurorka "MasterChefa" wskazuje również dwie słuszne metody przygotowania ryb: ruszt jak w kraju Basków albo głęboki tłuszcz.

Śniadanie Magdy Gessler. Luksus i ekskluzywność, czy zwykła potrawa?
Śniadanie Magdy Gessler. Luksus i ekskluzywność, czy zwykła potrawa? © Facebook | Magda Gessler
- Jeśli mamy bardzo mało tłuszczu na patelni, w tym momencie cała ta ryba obniża temperaturę tłuszczu i zwyczajnie wysmaża się na sucho [...] Najważniejszy jest kontrast: bardzo gorący tłuszcz i bardzo zimne ryby. - przestrzega gwiazda TVN.

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"