Polacy wyrzucają, a to błąd. Babcia robi z nich wzmacniający napój

Pestki pigwy to cenne źródło witamin i minerałów, które mogą wzmocnić nasz organizm. Zamiast wyrzucać je do kosza, warto wykorzystać je do przygotowania pysznej i zdrowej nalewki.

Pestki pigwyPestki pigwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zamiast marnować pestki pigwy, warto wykorzystać je do przygotowania wzmacniającego napoju. Poznajcie prosty przepis, który przyniesie korzyści waszemu organizmowi. Odkryjcie tajemnicę pestkówki, czyli pigwowego amaretto. Pestki pigwy mogą być skarbem w kuchni, a nie odpadem. Przy odrobinie cierpliwości i kilku prostych krokach stworzycie wyjątkowy trunek. Czym jest pestkówka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto filo ze szpinakiem i fetą z piekarnika

Pestkówka, znana również jako nalewka z pestek pigwy, jest czasem określana mianem polskiego amaretto ze względu na migdałowy posmak, który przypomina popularny włoski likier. Jednak warto wiedzieć, że pestkówkę można przygotować nie tylko z pestek pigwy, ale także z pigwowca, jabłek czy brzoskwiń. W sezonie jesiennym warto postawić na pigwę ze względu na jej cenne zdrowotne właściwości.

Pestkówka z pigwy - korzyści zdrowotne

Korzyści zdrowotne pestkówki mogą być niespodzianką dla wielu osób. Ten pozornie niewykorzystany składnik kryje w sobie wiele wartościowych właściwości, takich jak:

  1. Wspiera naturalne ogrzewanie organizmu i wzmacnia odporność.
  2. Łagodzi stany zapalne.
  3. Pomaga w radzeniu sobie z problemami trawiennymi, w tym niestrawnością.
  4. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie jelit.
  5. Przynosi ulgę w przypadku dolegliwości związanych z żołądkiem.

Pigwowa pestkówka – zastosowanie

Aby czerpać korzyści zdrowotne z pestkówki, nie trzeba spożywać jej w formie czystej nalewki. Można ją również dodać do różnych napojów i dań. Pestkówka doskonale komponuje się z herbatą, kawą czy gorącą czekoladą. Jej słodki migdałowy smak nada wyjątkowego aromatu wielu wypiekom i deserom na zimno.

Pestkówka pigwowa - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub ewentualnie z jabłek.
  • 250 ml spirytusu.
  • 250 ml wody.
  • 250 g cukru.
  • pół szklanki miodu lub brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki z owoców dokładnie suszymy, najlepiej w piekarniku.
  2. Następnie przekładamy je do czystych, wcześniej wyparzonych słoików lub butelek.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Ochłodzony syrop wylewamy na pestki.
  5. Naczynia z pestkami mocno potrząsamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
  6. Po tym czasie przecedzamy pestkówkę przez drobne sitko lub gęstą gazę, przekładamy do butelek i pozostawiamy na kolejne 3 miesiące, aby dojrzała.

Gotowe! Teraz możecie cieszyć się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi pestkówki pigwowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę