InspiracjePolacy wyrzucają, a to błąd. Babcia robi z nich wzmacniający napój

Polacy wyrzucają, a to błąd. Babcia robi z nich wzmacniający napój

Pestki pigwy to cenne źródło witamin i minerałów, które mogą wzmocnić nasz organizm. Zamiast wyrzucać je do kosza, warto wykorzystać je do przygotowania pysznej i zdrowej nalewki.

Pestki pigwy
Pestki pigwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.10.2023 16:28

Zamiast marnować pestki pigwy, warto wykorzystać je do przygotowania wzmacniającego napoju. Poznajcie prosty przepis, który przyniesie korzyści waszemu organizmowi. Odkryjcie tajemnicę pestkówki, czyli pigwowego amaretto. Pestki pigwy mogą być skarbem w kuchni, a nie odpadem. Przy odrobinie cierpliwości i kilku prostych krokach stworzycie wyjątkowy trunek. Czym jest pestkówka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestkówka, znana również jako nalewka z pestek pigwy, jest czasem określana mianem polskiego amaretto ze względu na migdałowy posmak, który przypomina popularny włoski likier. Jednak warto wiedzieć, że pestkówkę można przygotować nie tylko z pestek pigwy, ale także z pigwowca, jabłek czy brzoskwiń. W sezonie jesiennym warto postawić na pigwę ze względu na jej cenne zdrowotne właściwości.

Pestkówka z pigwy - korzyści zdrowotne

Korzyści zdrowotne pestkówki mogą być niespodzianką dla wielu osób. Ten pozornie niewykorzystany składnik kryje w sobie wiele wartościowych właściwości, takich jak:

  1. Wspiera naturalne ogrzewanie organizmu i wzmacnia odporność.
  2. Łagodzi stany zapalne.
  3. Pomaga w radzeniu sobie z problemami trawiennymi, w tym niestrawnością.
  4. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie jelit.
  5. Przynosi ulgę w przypadku dolegliwości związanych z żołądkiem.

Pigwowa pestkówka – zastosowanie

Aby czerpać korzyści zdrowotne z pestkówki, nie trzeba spożywać jej w formie czystej nalewki. Można ją również dodać do różnych napojów i dań. Pestkówka doskonale komponuje się z herbatą, kawą czy gorącą czekoladą. Jej słodki migdałowy smak nada wyjątkowego aromatu wielu wypiekom i deserom na zimno.

Pestkówka pigwowa - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka pestek z pigwy, pigwowca lub ewentualnie z jabłek.
  • 250 ml spirytusu.
  • 250 ml wody.
  • 250 g cukru.
  • pół szklanki miodu lub brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pestki z owoców dokładnie suszymy, najlepiej w piekarniku.
  2. Następnie przekładamy je do czystych, wcześniej wyparzonych słoików lub butelek.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Ochłodzony syrop wylewamy na pestki.
  5. Naczynia z pestkami mocno potrząsamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
  6. Po tym czasie przecedzamy pestkówkę przez drobne sitko lub gęstą gazę, przekładamy do butelek i pozostawiamy na kolejne 3 miesiące, aby dojrzała.

Gotowe! Teraz możecie cieszyć się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi pestkówki pigwowej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pigwanalewkaprzepis
Wybrane dla Ciebie