Polacy zajadają się dorszem, a ignorują inną zdrową rybę. Ma mało ości i chude mięso

Bałtyk kryje w sobie wiele kulinarnych skarbów, które często nie są dobrze znane. Ryba gładzica? Wciąż nie wszyscy jej próbowali, rzadko gości na naszych stołach. A gładzica jest nie tylko smaczna i delikatna, ale także zdrowsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż popularny dorsz. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Gładzica rzadko trafia na nasze stoły
Gładzica rzadko trafia na nasze stoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Astrid Martin

Gładzica to prawdziwy skarb Bałtyku. Dzięki swoim walorom smakowym, wartościom odżywczym i łatwości przygotowania może być doskonałą alternatywę dla bardziej znanych ryb, takich jak dorsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Gładzica - co to ryba?

Gładzica, znana jest również jako flądra gładka i należy do rodziny ryb płastugowatych. Przystosowana jest do życia na dnie morskim. Wyróżniają ją oczy, które podobnie jak u innych płastug, znajdują się po prawej stronie głowy. Często mylona jest z flądrą. Jednak różni je struktura ciała. Flądra ma skórę chropowatą, a gładzica zupełnie gładką. Już nie ma wątpliwości, skąd pochodzi jej nazwa.

Dlaczego warto jeść gładzicę?

Ma mało ości. Gładzica ma delikatne, białe mięso i niewiele ości, co czyni ją idealnym wyborem dla osób, które unikają ryb z powodu trudności w ich jedzeniu.

Jest bogata w składniki odżywcze. Ta ryba jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, selen oraz jod, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Uważa się, że jest zdrowsza niż dorsz. Dzięki wyższej zawartości kwasów Omega-3 i mniejszej ilości zanieczyszczeń niż niektóre popularne gatunki ryb, gładzica może być zdrowszą alternatywą dla dorsza, zwłaszcza jeśli pochodzi z czystych rejonów Bałtyku.

Gładzica w kuchni

Ta ryba jest wszechstronną i łatwa w obróbce. Można ją przygotowywać na wiele sposobów.

  • Smażenie. Ryba ma delikatne mięso i szybko smaży się na maśle. Potem można podawać ją z dodatkiem cytryny i koperku lub innych świeżych ziół.
  • Pieczenie. Można ją piec w folii z warzywami i przyprawami, dzięki temu zachowuje soczystość.
  • Grillowanie. Jest idealna na ruszt z odrobiną oliwy, czosnku i ziół, bo przepieka się w ekspresowym tempie.
  • Gotowanie. Gładzica świetnie sprawdza się jako baza do aromatycznych bulionów rybnych.


Wybrane dla Ciebie