Polacy zajadają się dorszem, a ignorują inną zdrową rybę. Ma mało ości i chude mięso

Bałtyk kryje w sobie wiele kulinarnych skarbów, które często nie są dobrze znane. Ryba gładzica? Wciąż nie wszyscy jej próbowali, rzadko gości na naszych stołach. A gładzica jest nie tylko smaczna i delikatna, ale także zdrowsza i łatwiejsza w przygotowaniu niż popularny dorsz. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Gładzica rzadko trafia na nasze stołyGładzica rzadko trafia na nasze stoły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Astrid Martin

Gładzica to prawdziwy skarb Bałtyku. Dzięki swoim walorom smakowym, wartościom odżywczym i łatwości przygotowania może być doskonałą alternatywę dla bardziej znanych ryb, takich jak dorsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Gładzica - co to ryba?

Gładzica, znana jest również jako flądra gładka i należy do rodziny ryb płastugowatych. Przystosowana jest do życia na dnie morskim. Wyróżniają ją oczy, które podobnie jak u innych płastug, znajdują się po prawej stronie głowy. Często mylona jest z flądrą. Jednak różni je struktura ciała. Flądra ma skórę chropowatą, a gładzica zupełnie gładką. Już nie ma wątpliwości, skąd pochodzi jej nazwa.

Dlaczego warto jeść gładzicę?

Ma mało ości. Gładzica ma delikatne, białe mięso i niewiele ości, co czyni ją idealnym wyborem dla osób, które unikają ryb z powodu trudności w ich jedzeniu.

Jest bogata w składniki odżywcze. Ta ryba jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, selen oraz jod, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Uważa się, że jest zdrowsza niż dorsz. Dzięki wyższej zawartości kwasów Omega-3 i mniejszej ilości zanieczyszczeń niż niektóre popularne gatunki ryb, gładzica może być zdrowszą alternatywą dla dorsza, zwłaszcza jeśli pochodzi z czystych rejonów Bałtyku.

Gładzica w kuchni

Ta ryba jest wszechstronną i łatwa w obróbce. Można ją przygotowywać na wiele sposobów.

  • Smażenie. Ryba ma delikatne mięso i szybko smaży się na maśle. Potem można podawać ją z dodatkiem cytryny i koperku lub innych świeżych ziół.
  • Pieczenie. Można ją piec w folii z warzywami i przyprawami, dzięki temu zachowuje soczystość.
  • Grillowanie. Jest idealna na ruszt z odrobiną oliwy, czosnku i ziół, bo przepieka się w ekspresowym tempie.
  • Gotowanie. Gładzica świetnie sprawdza się jako baza do aromatycznych bulionów rybnych.


Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇