Pomidory nie dla wszystkich. Niektóre osoby powinny omijać je szerokim łukiem

Sezon na pomidory w pełni, krzaczki uginają się od dorodnych okazów, a ich zapach unosi się w powietrzu. Doskonale pasują do sałatek, zamieniają w pyszny sos, urozmaicają kanapkę, a i znajdą się też amatorzy wcinania ich jak jabłko. To czerwona bomba witaminowa, jednak niektórzy powinni na nią uważać.

Pomidory - PysznościPomidory i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthew Ashmore
Ewa Malinowska

Powszechnie uważa się, że w pomidorach skrywa się samo zdrowie. I jest w tym dużo prawdy, bo to skarbnica witamin oraz właściwości odżywczych. Najcenniejszy jest w nich likopen, chociaż bogate są także w witaminy A, B6, C, E oraz K, beta-karoten, a także fosfor, magnez, mangan i potas. Pozornie wszystko tutaj brzmi znakomicie i można rzucić tezą, że pomidorami powinien zajadać się każdy z nas. Jak to jednak w życiu bywa, są pewne wyjątki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najprostszy deser na lato. W kilka minut przenosi na rajską wyspę

Czym jest likopen?

Likopen to naturalny pigment należący do grupy karotenoidów, które nadają owocom i warzywom charakterystyczną czerwoną barwę. Jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki w naszym organizmie. Badania sugerują, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca, takich jak zawał czy udar.

Pomidory - Pyszności
Pomidory - Pyszności © Pexels | PhotoMIX Company

Likopen badany jest także pod kątem jego potencjalnych właściwości przeciwnowotworowych, zwłaszcza w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego. Likopen najlepiej przyswaja się, gdy jest spożywany z tłuszczem. Warto zatem pamiętać o dodaniu oliwy z oliwek do sałatki z pomidorów, by zwiększyć wchłanianie tego składnika.

Kto nie może jeść pomidorów?

Chociaż pomidory są ogólnie zdrowe, niektórzy powinny ich unikać. Osoby z chorobami nerek lub zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej powinny ograniczyć spożycie pomidorów ze względu na znajdujący się w nich potas. Poziom potasu, który jest bezpieczny dla jednej osoby, może być zbyt wysoki dla innej. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia nerek. Jeśli borykasz się z problemami w tym obszarze zdrowia, jedzenie pomidorów skonsultuj z lekarzem. W niektórych przypadkach, przy odpowiednim przygotowaniu i w umiarkowanych ilościach, pomidory mogą być włączone do diety.

Kwasy organiczne obecne w pomidorach, takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy, mogą nasilać objawy refluksu żołądkowego i zgagi. Zwiększają one kwasowość treści żołądkowej, co może podrażniać przełyk i nasilać uczucie pieczenia. Obróbka termiczna i obranie ich ze skórki mogą zmniejszyć drażniące działanie. Przy dużych problemach pomidory lepiej jest jednak po prostu ograniczyć.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia- Pyszności
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia © Licencjodawca

Alergia na pomidory

Same pomidory mogą po prostu uczulić. Objawy alergii mogą być bardzo różne. Najczęściej jest to wysypka, katar sienny, swędzenie i puchnięcie języka, swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust oraz zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Na co można mieć alergię w lutym?
Na co można mieć alergię? © Adobe Stock

W pomidorach znaleźć można również sporo histaminy, a na dodatek mogą również powodować jej uwalnianie w organizmie. Osoby z nietolerancją histaminy powinny unikać pomidorów w swojej codziennej diecie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem