PoradyPomidory nie dla wszystkich. Niektóre osoby powinny omijać je szerokim łukiem

Pomidory nie dla wszystkich. Niektóre osoby powinny omijać je szerokim łukiem

Pomidory i ich właściwości
Pomidory i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthew Ashmore

28.07.2024 11:06, aktual.: 28.07.2024 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na pomidory w pełni, krzaczki uginają się od dorodnych okazów, a ich zapach unosi się w powietrzu. Doskonale pasują do sałatek, zamieniają w pyszny sos, urozmaicają kanapkę, a i znajdą się też amatorzy wcinania ich jak jabłko. To czerwona bomba witaminowa, jednak niektórzy powinni na nią uważać.

Powszechnie uważa się, że w pomidorach skrywa się samo zdrowie. I jest w tym dużo prawdy, bo to skarbnica witamin oraz właściwości odżywczych. Najcenniejszy jest w nich likopen, chociaż bogate są także w witaminy A, B6, C, E oraz K, beta-karoten, a także fosfor, magnez, mangan i potas. Pozornie wszystko tutaj brzmi znakomicie i można rzucić tezą, że pomidorami powinien zajadać się każdy z nas. Jak to jednak w życiu bywa, są pewne wyjątki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest likopen?

Likopen to naturalny pigment należący do grupy karotenoidów, które nadają owocom i warzywom charakterystyczną czerwoną barwę. Jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że neutralizuje wolne rodniki w naszym organizmie. Badania sugerują, że regularne spożywanie produktów bogatych w likopen może pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca, takich jak zawał czy udar.

Pomidory - Pyszności
Pomidory - Pyszności© Pexels | PhotoMIX Company

Likopen badany jest także pod kątem jego potencjalnych właściwości przeciwnowotworowych, zwłaszcza w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego. Likopen najlepiej przyswaja się, gdy jest spożywany z tłuszczem. Warto zatem pamiętać o dodaniu oliwy z oliwek do sałatki z pomidorów, by zwiększyć wchłanianie tego składnika.

Kto nie może jeść pomidorów?

Chociaż pomidory są ogólnie zdrowe, niektórzy powinny ich unikać. Osoby z chorobami nerek lub zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej powinny ograniczyć spożycie pomidorów ze względu na znajdujący się w nich potas. Poziom potasu, który jest bezpieczny dla jednej osoby, może być zbyt wysoki dla innej. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia nerek. Jeśli borykasz się z problemami w tym obszarze zdrowia, jedzenie pomidorów skonsultuj z lekarzem. W niektórych przypadkach, przy odpowiednim przygotowaniu i w umiarkowanych ilościach, pomidory mogą być włączone do diety.

Kwasy organiczne obecne w pomidorach, takie jak kwas jabłkowy i cytrynowy, mogą nasilać objawy refluksu żołądkowego i zgagi. Zwiększają one kwasowość treści żołądkowej, co może podrażniać przełyk i nasilać uczucie pieczenia. Obróbka termiczna i obranie ich ze skórki mogą zmniejszyć drażniące działanie. Przy dużych problemach pomidory lepiej jest jednak po prostu ograniczyć.

Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia
Pomidorki koktajlowe gotowe do pieczenia© Licencjodawca

Alergia na pomidory

Same pomidory mogą po prostu uczulić. Objawy alergii mogą być bardzo różne. Najczęściej jest to wysypka, katar sienny, swędzenie i puchnięcie języka, swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust oraz zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Na co można mieć alergię?
Na co można mieć alergię?© Adobe Stock

W pomidorach znaleźć można również sporo histaminy, a na dodatek mogą również powodować jej uwalnianie w organizmie. Osoby z nietolerancją histaminy powinny unikać pomidorów w swojej codziennej diecie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także