Porady13 produktów spożywczych, których nie powinno się mrozić w domowej zamrażarce

13 produktów spożywczych, których nie powinno się mrozić w domowej zamrażarce

13 produktów spożywczych, których nie powinno się mrozić w domowej zamrażarce
Ewa
20.09.2020 14:44

Chociaż mogłoby się wydawać, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania, to jednak nie każdy produkt się do tego nadaje. Zobacz, czego lepiej nie wkładać do zamrażarki.

#1 Jajka

Chociaż nie ma problemu z mrożeniem surowych białek i żółtek, to lepiej nie wkładać ich do zamrażarki razem ze skorupką. Pod wpływem temperatury objętość cieczy w środku zwiększa się i może po prostu rozsadzić jajko.
Dobrym pomysłem nie jest także mrożenie ugotowanych na twardo lub miękko jaj, bo białko może stać się gumowate i niesmaczne.

Obraz

#2 Smażone jedzenie

Smażone potrawy są smaczne, kiedy są świeże. Jeśli będziemy chcieli wyciągnąć je z zamrażarki, to możemy mieć problem z odpowiednim podgrzaniem. Na pewno nie będą już chrupiące, a gumowate.

side view french fries with seasoning
side view french fries with seasoning

#3 Ogórki

Wodniste warzywa, takie jak ogórki, zamarzną dobrze, ale wiele później tracą.. Po rozmrożeniu ogórki stają się wiotkie i rozmoczone.

Obraz

#4 Ugotowany makaron

Jeśli został Ci ugotowany makaron z obiadu- lepiej usmaż go z jajkiem na kolację, niż wrzucaj do zamrażarki. Mrożony staje się rozmiękły i po prostu niesmaczny.

Obraz

#5 Ziarna kawy

Chociaż wydaje się to być trochę nietypowym rozwiązaniem, to osobiście znam osobę, która paczki z ziarnami kawy wrzucała do zamrażarki. Nie popełniaj tego błędu! Otwarte opakowanie błyskawicznie przejmie wszystkie lodówkowe zapachy i straci swój niesamowity aromat.
Poza tym...po co mrozić ziarna kawy? Przecież się nie zepsują :)

Obraz

#6 Awokado

Po zamrożeniu awokado traci swoją pierwotną, kremową konsystencję, która przecież stanowi cały sens awokado. Oczywiście, jeśli masz nadmiar awokado, to lepiej zamrozić niż wyrzucić. Wykorzystaj je później do smoothie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#7 Miękkie sery

Miękkie sery, jak ricotta, kremowe serki i kozi ser, rozwarstwiają się po rozmrożeniu. Zmiany tej tekstury zdecydowanie nie można zaliczyć "na plus".

Obraz

#8 Majonez

Zasada ta dotyczy nie tylko majonezu, ale i m.in sałatek, do których jest dodawany. Tworzące się w nim kryształki sprawiają, że po rozmrożeniu tworzą się warstwy i ginie gładka konsystencja. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku śmietany.

Obraz

#9 Potrawy z dodatkiem żelatyny

Nie wrzucaj nóżek w galarecie do lodówki. Żelatyna podczas mrożenia staje się mętna, wodnista i pogarsza się jej smak.

Obraz

#10 Zielona sałata

Mrożona sałata traci sporo na swojej kruchości. Włóż ją lepiej do szuflady w lodówce i wykorzystaj do sałatki z grillowanym kurczakiem lub wegańskiego wrapa.

Obraz

#11 Gazowane napoje

Eksplozja, po prostu eksplozja. Nic więcej nie trzeba dodawać.

Obraz

#12 Ziemniaki

Zamrożenie tego bogatego w skrobię ziemniaka sprawi, że stanie się on ziarnisty, o grudkowatej konsystencji. Zobacz, jak przechowywać ziemniaki.

Obraz

#13 Rozmrożone mięso

Jeśli wyciągnąłeś z zamrażarki zbyt dużo mięsa na obiad- nie wkładaj go tam ponownie. Już sam proces rozmrażania sprzyja rozwojowi bakterii, więc po prostu wykorzystaj je w inny sposób lub wyrzuć.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także