13 produktów spożywczych, których nie powinno się mrozić w domowej zamrażarce

Chociaż mogłoby się wydawać, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania, to jednak nie każdy produkt się do tego nadaje. Zobacz, czego lepiej nie wkładać do zamrażarki.

#1 Jajka
Chociaż nie ma problemu z mrożeniem surowych białek i żółtek, to lepiej nie wkładać ich do zamrażarki razem ze skorupką. Pod wpływem temperatury objętość cieczy w środku zwiększa się i może po prostu rozsadzić jajko.
Dobrym pomysłem nie jest także mrożenie ugotowanych na twardo lub miękko jaj, bo białko może stać się gumowate i niesmaczne.





#2 Smażone jedzenie
Smażone potrawy są smaczne, kiedy są świeże. Jeśli będziemy chcieli wyciągnąć je z zamrażarki, to możemy mieć problem z odpowiednim podgrzaniem. Na pewno nie będą już chrupiące, a gumowate.



#3 Ogórki
Wodniste warzywa, takie jak ogórki, zamarzną dobrze, ale wiele później tracą.. Po rozmrożeniu ogórki stają się wiotkie i rozmoczone.



#4 Ugotowany makaron


Jeśli został Ci ugotowany makaron z obiadu- lepiej usmaż go z jajkiem na kolację, niż wrzucaj do zamrażarki. Mrożony staje się rozmiękły i po prostu niesmaczny.



#5 Ziarna kawy
Chociaż wydaje się to być trochę nietypowym rozwiązaniem, to osobiście znam osobę, która paczki z ziarnami kawy wrzucała do zamrażarki. Nie popełniaj tego błędu! Otwarte opakowanie błyskawicznie przejmie wszystkie lodówkowe zapachy i straci swój niesamowity aromat.
Poza tym…po co mrozić ziarna kawy? Przecież się nie zepsują 🙂

#6 Awokado
Po zamrożeniu awokado traci swoją pierwotną, kremową konsystencję, która przecież stanowi cały sens awokado. Oczywiście, jeśli masz nadmiar awokado, to lepiej zamrozić niż wyrzucić. Wykorzystaj je później do smoothie.

#7 Miękkie sery
Miękkie sery, jak ricotta, kremowe serki i kozi ser, rozwarstwiają się po rozmrożeniu. Zmiany tej tekstury zdecydowanie nie można zaliczyć „na plus”.

#8 Majonez
Zasada ta dotyczy nie tylko majonezu, ale i m.in sałatek, do których jest dodawany. Tworzące się w nim kryształki sprawiają, że po rozmrożeniu tworzą się warstwy i ginie gładka konsystencja. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku śmietany.

#9 Potrawy z dodatkiem żelatyny
Nie wrzucaj nóżek w galarecie do lodówki. Żelatyna podczas mrożenia staje się mętna, wodnista i pogarsza się jej smak.

#10 Zielona sałata
Mrożona sałata traci sporo na swojej kruchości. Włóż ją lepiej do szuflady w lodówce i wykorzystaj do sałatki z grillowanym kurczakiem lub wegańskiego wrapa.

#11 Gazowane napoje
Eksplozja, po prostu eksplozja. Nic więcej nie trzeba dodawać.

#12 Ziemniaki
Zamrożenie tego bogatego w skrobię ziemniaka sprawi, że stanie się on ziarnisty, o grudkowatej konsystencji. Zobacz, jak przechowywać ziemniaki.

#13 Rozmrożone mięso
Jeśli wyciągnąłeś z zamrażarki zbyt dużo mięsa na obiad- nie wkładaj go tam ponownie. Już sam proces rozmrażania sprzyja rozwojowi bakterii, więc po prostu wykorzystaj je w inny sposób lub wyrzuć.

Komentarze