Przepis ma 100 lat. Delikatne rurki z dużą ilością bitej śmietany

Rurki z kremem to deser, który od lat nie schodzi z listy ulubieńców wśród łasuchów. Znajdują się na półkach cukierni, ale można je także z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Sekret ich popularności tkwi w prostocie przepisu oraz bajecznym smaku, który kojarzy się z dzieciństwem.

Rurki z krememRurki z kremem
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Idealny deser w domowym zaciszu

Choć historia tego deseru jest długa i bogata, rurki z kremem to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub karnawał. Najlepszy efekt osiągniemy, przygotowując ciasto półkruche. Wystarczy połączyć mąkę pszenną, zimne masło oraz śmietanę, zagnieść w kulę i schłodzić. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ciasta oraz kremu.

Nadzienie może mieć różne warianty, choć najczęściej używana jest tradycyjna bita śmietana. Można ją przygotować ze śmietany kremówki, ubijając ją z cukrem waniliowym, a czasem dodając do niej mascarpone dla uzyskania kremowej konsystencji. W niektórych domach wzbogaca się poprzez zastosowanie ekstraktu waniliowego, co dodaje wyjątkowego aromatu. Dla chętnych wyzwań polecamy również krem budyniowy lub wersję z lemon curd.

Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła po jeszcze inny wariant przepisu na rurki z kremem. W książce Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku znalazła recepturę na faworkowe rurki wypełnione bitą śmietaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Rurki faworkowe z kremem - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka rumu,
  • mąka do podsypywania,
  • cukier puder do posypania.

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • cukier waniliowy,
  • 30 g cukru pudru.

Do smażenia:

  • 700 g smalcu,
  • 2 łyżki rumu,

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto, należy przesypać mąkę na stolnicę i dodać schłodzone masło. Masło trzeba posiekać razem z mąką, aby oba składniki się połączyły.
  2. Następnie w tej mieszaninie wykonujemy zagłębienie, w które wlewamy jajko, żółtko, rum oraz cukier puder. Całość należy szybko i starannie wyrobić, do momentu uzyskania jednolitej masy. Konsystencja ciasta powinna być nieco luźniejsza niż w przypadku ciasta pierogowego.
  3. Gotowe ciasto należy rozwałkować na bardzo cienki placek. W głębokim garnku rozgrzewamy smalec z rumem, tak aby rurki owinięte ciastem mogły się w nim zanurzyć. Metalowe rurki należy zanurzać w tłuszczu.
  4. Ciasto formujemy na paski szerokości około 2 cm i owijamy wokół ostudzonych metalowych rurek, przy czym końcówkę delikatnie dociskamy do poprzedniej warstwy lub zlepiamy białkiem.
  5. Rurki otulone ciastem zanurzamy w rozgrzanym smalcu i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Warto unikać pozostawiania metalowych rurek w gorącym tłuszczu.
  6. Usmażone wyjmujemy na półmisek, który jest wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania bitej śmietany. Ostygnięte rurki napełniamy gotową masą, używając najlepiej rękawa cukierniczego, a na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
  8. Pamiętajmy, by rurki napełniać bezpośrednio przed podaniem, wtedy zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża