Przepis ma 100 lat. Delikatne rurki z dużą ilością bitej śmietany
Rurki z kremem to deser, który od lat nie schodzi z listy ulubieńców wśród łasuchów. Znajdują się na półkach cukierni, ale można je także z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Sekret ich popularności tkwi w prostocie przepisu oraz bajecznym smaku, który kojarzy się z dzieciństwem.
Idealny deser w domowym zaciszu
Choć historia tego deseru jest długa i bogata, rurki z kremem to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub karnawał. Najlepszy efekt osiągniemy, przygotowując ciasto półkruche. Wystarczy połączyć mąkę pszenną, zimne masło oraz śmietanę, zagnieść w kulę i schłodzić. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie ciasta oraz kremu.
Nadzienie może mieć różne warianty, choć najczęściej używana jest tradycyjna bita śmietana. Można ją przygotować ze śmietany kremówki, ubijając ją z cukrem waniliowym, a czasem dodając do niej mascarpone dla uzyskania kremowej konsystencji. W niektórych domach wzbogaca się poprzez zastosowanie ekstraktu waniliowego, co dodaje wyjątkowego aromatu. Dla chętnych wyzwań polecamy również krem budyniowy lub wersję z lemon curd.
Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów" sięgnęła po jeszcze inny wariant przepisu na rurki z kremem. W książce Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku znalazła recepturę na faworkowe rurki wypełnione bitą śmietaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada
Rurki faworkowe z kremem - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 20 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka rumu,
- mąka do podsypywania,
- cukier puder do posypania.
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- cukier waniliowy,
- 30 g cukru pudru.
Do smażenia:
- 700 g smalcu,
- 2 łyżki rumu,
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto, należy przesypać mąkę na stolnicę i dodać schłodzone masło. Masło trzeba posiekać razem z mąką, aby oba składniki się połączyły.
- Następnie w tej mieszaninie wykonujemy zagłębienie, w które wlewamy jajko, żółtko, rum oraz cukier puder. Całość należy szybko i starannie wyrobić, do momentu uzyskania jednolitej masy. Konsystencja ciasta powinna być nieco luźniejsza niż w przypadku ciasta pierogowego.
- Gotowe ciasto należy rozwałkować na bardzo cienki placek. W głębokim garnku rozgrzewamy smalec z rumem, tak aby rurki owinięte ciastem mogły się w nim zanurzyć. Metalowe rurki należy zanurzać w tłuszczu.
- Ciasto formujemy na paski szerokości około 2 cm i owijamy wokół ostudzonych metalowych rurek, przy czym końcówkę delikatnie dociskamy do poprzedniej warstwy lub zlepiamy białkiem.
- Rurki otulone ciastem zanurzamy w rozgrzanym smalcu i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Warto unikać pozostawiania metalowych rurek w gorącym tłuszczu.
- Usmażone wyjmujemy na półmisek, który jest wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania bitej śmietany. Ostygnięte rurki napełniamy gotową masą, używając najlepiej rękawa cukierniczego, a na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
- Pamiętajmy, by rurki napełniać bezpośrednio przed podaniem, wtedy zachowają swoją chrupkość i świeżość.