Przepis na idealny smalczyk. Dzięki temu składnikowi pozostanie bielusieńki

Mleko do smalcu

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić idealnie biały smalec, to mamy dla ciebie odpowiedź. I nie polega ona wcale na poleceniu ci gotowego wyrobu. Co to, to nie. Cały patent można ująć w czterech słowach: dodaj mleko do smalcu. Ale zanim to zrobisz, rzuć okiem na cały przepis.

Pajdę świeżego, chrupiącego pieczywa, posmarowaną obfitą warstwą smalcu, ciężko jest zastąpić. Z tą przekąską nie równa się nic i nic nawet w połowie nie będzie przypominało jej smaku. Wiemy, że wraz z rozwojem internetu, modą na zdrowe odżywianie (oczywiście słuszną) i całą tą świadomością kaloryczną, opinia o smalcu totalnie podupadła. Ale co zrobić, kiedy już naprawdę najdzie nas ochota? Odbyć z góry przegraną walkę rozumu z żołądkiem?

Cóż, pozostawiamy to pytanie bez odpowiedzi, ale jedno jest pewne. Jeśli już jeść smalec, to żeby chociaż był dobry. Smaczny, aromatyczny i o apetycznym, białym kolorze. Czy taki dostaniemy w sklepie?

Mleko do smalcu – Pyszności; foto: Canva

Etykiety sklepowego smalcu

Będziemy szczerzy – nie wiemy, jak prezentuje się smak i wygląd sklepowego, paczkowanego smalcu. Ten wyrób nie jest trudny do zrobienia w domu, a praktyka taka oszczędzi nam konsumpcji wszystkich nieprzyjemnych składników dodawanych do kupnego smalcu.

Pewnie zastanawiasz się, o co chodzi. Otóż sprawa wygląda tak, że popularnym konserwantem dla wyrobów smalcowych jest azotyn sodu. Mówiąc, że jego reputacja jest wątpliwa, to nie mówić nic.

To niestety nie wszystko. Sklepowy smalec często robiony jest z oddzielonego mechanicznie mięsa kurcząt. Ścięgna, pióra, kości, pazury – my podziękujemy.

Mleko do smalcu

Odstaw więc sklepowy smalec z powrotem na półkę, a zastąp go domowym wyrobem. O tym, jak się go robi, pisaliśmy na przykład tutaj.

O aromacie smalcu decydują użyte w przepisie dodatki, takie jak jabłko czy cebula. Dzisiaj chcemy ci też podpowiedzieć jak osiągnąć idealny, biały kolor smalcu. Żeby go osiągnąć, wystarczy uwzględnić w recepturze 4 łyżki mleka.

Domowy smalec

Składniki:

  • 700 g słoniny
  • 400 g surowego boczku
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki mleka

Mleko do smalcu – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wytop na patelni. Rób to powoli, na małym ogniu. Powinno to zająć około 20-30 minut. Następnie dodaj pokrojony w małe kawałki boczek i smaż dalej.

Po chwili możesz już dodać na patelnię jabłko i cebulę w formie drobnej kostki. Następnie wlej mleko, dopraw solą i suszonym majerankiem. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka chwil. Po wszystkim przelej smalec do słoików, przestudź, a później wstaw słoiki do lodówki do zastygnięcia smarowidła. Smacznego!

Dla równowagi kalorycznej zostawiamy tu coś fit. Zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×