Puszyste jagodzianki po brzegi wypełnione farszem. Zachwycą małego i dużego łasucha
Najlepsze jagodzianki w pysznym, domowym wydaniu. Puszyste, drożdżowe bułeczki z owocami i lukrem piekę na okrągło. Lepsze niż z cukierni.
Jagodziankowe szaleństwo ogarnęło całą Polskę. Ceny prostych drożdżówek z leśnymi owocami potrafią nieprzyjemnie zaskoczyć. Podczas wizyty w cukierni szybko przeliczyłam, ile musiałabym wydawać na te słodkości dla całej rodziny i postanowiłam: upiekę je samodzielnie w domu. Była to świetna decyzja, bo wyszły idealnie puszyste, rumiane na zewnątrz i skrywające w środku tyle jagód, ile lubię.
Zamiast kruszonki postawiłam na słodki lukier, który świetnie komponuje się z miękkim ciastem i delikatnie cierpkim wnętrzem. Biją na głowę te ze sklepu, a przepis jest naprawdę prosty. Jeśli nie uda ci się kupić jagód, możesz sięgnąć również po borówki. Dodaj wtedy nieco mniej cukru, bo z natury są słodsze.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Domowe jagodzianki
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 80 g cukru,
- 100 g masła - roztopionego,
- 8 g suszonych drożdży,
- 1 jajko,
- mleko do posmarowania,
- lukier do dekoracji.
Nadzienie:
- 300 g jagód,
- 3 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuje mąkę pszenną, cukier, suszone drożdże, jajko i ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto przy pomocy końcówki z hakiem i wlewam roztopione masło.
2. Masę przekładam na stolnicę lub blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto.
3. Przekładam ciasto do miski, przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto ugniatam w długi, gruby wałek i kroję na mniejsze części.
5. Jagody myję, osuszam i mieszam razem z cukrem.
6. Z kawałka ciasta formuję kulkę, którą następnie spłaszczam. Z dłoni formuję kubeczek i wypełniam drożdżowe ciasto przygotowanymi jagodami. Zalepiam brzegi ciasta dokładnie, aby jagody nie wypadły.
7. Delikatnie roluję jagodziankę na blacie, aby powstał zgrabny, bochenkowaty kształt. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przykrywam je czystą ściereczką, żeby ciasto nie wyschło.
8. Jagodzianki smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piekę przez 10-15 minut, aż staną się rumiane.