PrzepisDania główneFaszerowana pierś z indyka w domowym sosie warzywnym. Jak zrobić roladki z indyka w sosie?

Faszerowana pierś z indyka w domowym sosie warzywnym. Jak zrobić roladki z indyka w sosie?

Faszerowana pierś z indyka w domowym sosie warzywnym. Jak zrobić roladki z indyka w sosie?
Pyszności
03.03.2022 16:30, aktualizacja: 16.10.2023 09:27

Pierś z indyka to doskonała baza do przygotowania pysznego obiadu dla całej rodziny. Z tym sprawdzonym przepisem zrobisz to w szybki i prosty sposób. Szczegółowa instrukcja krok po kroku już na Ciebie czeka!

Pierś z indyka - jak ją podać?

Chociaż częściej sięgamy w sklepach po piersi z kurczaka, to na bazie indyka przygotować można również pyszne potrawy. W sklepach możesz znaleźć zarówno piersi, jak i sznycle.

Sznycle i pierś z indyka to praktycznie to samo. Pierś jest jednym, dużym kawałkiem, a sznycle to kotlety wycięte z piersi. W tym przepisie sprawdzą się zarówno sznycle, jak i cała pierś.

Sos do mięsa - przepis

Mięso z indyka nafaszerowaliśmy dzisiaj szpinakiem i parmezanem. Całość wieńczy pyszny, domowym sos warzywny. Jego przygotowanie jest bajecznie proste! To też fajny patent na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do potrawy.

Faszerowaną pierś z indyka w sosie warzywnym możesz serwować solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w towarzystwie ryżu, ziemniaków lub kaszy. Gwarantujemy, że z każdym dodatkiem będzie się świetnie komponować.

Farsz do dzisiejszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Farsz

  1. 150 g zblanszowanego szpinaku
  2. 1/2 szklanki bułki tartej
  3. 1/2 szklanki tartego parmezanu
  4. 1 jajko
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 1 kg filetu z piersi z indyka
  2. 3 marchewki
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 1 cebula
  5. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  6. 1 łyżka ziół prowansalskich
  7. 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  8. 2 łyżeczki soli
  9. 1 łyżeczka pieprzu

Farsz do roladki

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania farszu do piersi z indyka.

W tym celu połącz w robocie kuchennym zblanszowany szpinak, starty drobno parmezan, bułkę tartą, jajko, obrany ząbek czosnku, sól oraz pieprz.

Jak zblanszować szpinak? Włóż umyte liście do sitka i zanurz na pół minuty we wrzącej wodzie. Po tym czasie przełóż do miski wypełnionej lodem.

Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin.

Obraz

Gotową mieszankę odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Faszerowanie piersi z indyka

Farsz już mamy, czas teraz przygotować pierś z indyka.

Na początek dokładnie umyj i osusz mięso przy pomocy kuchennego ręcznika. Następnie zrób w centralnej części szeroką kieszonkę, w której będzie później farsz.

Obraz

Pierś z indyka wypełnij po brzegi szpinakowym farszem.

Obraz

Na koniec zabezpiecz pierś z indyka przy pomocy sznurka wędliniarskiego, aby mieć pewność, że podczas smażenia i duszenia mięsa farsz nie wypadnie nam na zewnątrz.

Obraz

Przygotowanie warzyw i smażenie

Czas przygotować warzywny sos, który będzie idealnie pasował do nafaszerowanej piersi z indyka.

Ponownie użyj robota kuchennego. Tym razem przy jego pomocy potnij w cienkie talarki obrane marchewki oraz łodygi selera naciowego.

Obraz

Na palniku ustaw duży garnek z oliwą z oliwek. Następnie umieść w nim pierś z indyka i obsmaż z każdej strony po 2-3 minuty, po czym wyjmij mięso z garnka.

Obraz

Po chwili wrzuć do naczynia cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj warzywa z robota kuchennego oraz przyprawy: zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, po czym smaż je przez 10 minut.

Obraz

Duszenie i podanie

Po 10 minutach dodaj do garnka wcześniej podsmażone mięso.

Ale to nie koniec. W garnku powinien znaleźć się również bulion. Możesz użyć w tym przypadku zarówno bulionu warzywnego, jak i drobiowego. Ze względu na to, że główną rolą gra tutaj roladka, to bulion mięsny będzie świetnie pasował. Jeśli jednak zależy Ci na podkreśleniu smaku warzyw- wybierz drugi rodzaj bulionu.

Obraz

Składniki w garnku duś pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie podziel nafaszerowaną pierś z indyka na mniejsze kawałki. Natomiast z warzyw stwórz domowy sos. Jak to zrobić? Zblenduj zawartość garnka i to wszystko!

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe i jednocześnie pyszne posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam na pewno wiele kulinarnych inspiracji, które zostaną z Tobą na dłużej!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także