×

Makaron z pieczarkami, boczkiem i fetą. Szybki pomysł na obiad

Makaron z pieczarkami to klasyk w wielu domach. Przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję błyskawicznego przepisu na obiad dla całej rodziny.

Prosty makaron z pieczarkami

Nasza dzisiejsza propozycja to idealna inspiracja na szybki obiad dla rodziny. Pieczarki dostępne są przez cały rok, więc po ten przepis możesz sięgać nie tylko jesienią czy też zimą.

Składniki i przygotowanie

Do naszego przepisu wykorzystaliśmy brunatne pieczarki. Są nieco bardziej intensywne w smaku niż ich popularniejsza, biała odmiana. Idealnie nadają się jako bazy do sosów, makaronów i zapiekanek.
Jaki makaron wybrać? Taki, jaki lubisz! Wybraliśmy makaron świderki, ale równie dobrze sprawdzi się tu również penne, muszelki lub rigatoni. Ważne jest, żeby nie był zbyt cienki, jak na przykład spaghetti. Dzięki temu sos będzie pięknie oblepiał całą powierzchnię makaronu.

Przepis dla całej rodziny

Taki makaron sprawdzi się również, gdy masz w swoim domu dzieci. Pieczarki hodowlane to jedne z nielicznych grzybów (obok między innymi boczniaków), które mogą jeść dzieci poniżej 12 roku życia.

Chyba nie musimy dłużej przekonywać Cię do wykorzystania tego przepisu. Nie dość, że masz tu ogromne pole do popisu, cały proces przygotowania jest bajecznie prosty, to dodatkowo wszystkie składniki na pewno masz w domu! Czego chcieć więcej?

Zobacz także: Filety z kurczaka z ziemniaczanym makaronem

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: polska

Składniki

  • 200 g fety (w dwóch kawałkach)
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g makaronu świderki

Przygotowanie grzybów

Pracę na przepisem rozpocznij od oczyszczenia grzybów.

Pieczarki wystarczy opłukać krótko pod bieżącą wodą, mocniejsze zabrudzenia usuwając czystym czyścikiem kuchennym. Pamiętaj, żeby nie moczyć ich za długo, bo nabierają wodę jak gąbka i ich smażenie jest trudniejsze.
Po umyciu pieczarek pokrój je w plasterki.

Teraz ustaw na środku blatu formę do pieczenia średniej wielkości. Na środku umieść 2 kostki fety – również pomiędzy nimi zachowaj zachowaj odstęp. Dookoła rozsyp wcześniej przygotowane pieczarki.

makaron z pieczarkami

Do formy dorzuć również wędzony boczek. Możesz użyć tu zarówno boczku w kawałku, jak i w plastrach. Pamiętaj, aby przed dodaniem do serów, podzielić go na mniejsze kawałki.

W formie powinny znaleźć się również przyprawy takie jak: czosnek granulowany, pieprz oraz zioła prowansalskie. Rozsyp je w taki sposób, aby znalazły się one zarówno na grzybach, boczku, jak i fecie.

makaron z pieczarkami

Na koniec polej wszystkie składniki oliwą z oliwek, po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

 

Łączenie składników

W międzyczasie przygotuj makaron.

Wrzuć go do wrzącej i osolonej wody, po czym gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać makaron. Dzięki temu nie przyklei się do dna garnka. Podczas gotowania warto położyć na wierzchu garnku drewnianą łyżkę (tak aby łączyła oba brzegi naczynia), dzięki czemu będziesz mieć pewność, że woda nie wykipi.

Ugotowany makaron odcedź i odstaw na bok. Nie wylewaj jednak całej wody po gotowaniu makaronu, bo może się jeszcze przydać.
Następnie wróć do pracy nad zawartością formy do pieczenia. Ponownie wykorzystaj drewnianą łyżkę i przy jej pomocy połącz dokładnie upieczone składniki. Zrób to powoli i dokładnie, aby efekty były jak najlepsze.

Na koniec dodaj bezpośrednio do formy ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami.

makaron z pieczarkami

Jeśli chcesz, aby Twoje danie było bardziej kremowe, dodaj do formy pół szklanki wody z ugotowanego makaronu. Wymieszaj i to wszystko!

Podanie

Jesteśmy coraz bliżej. Przed podaniem możesz udekorować danie posiekaną pietruszką. Efekt końcowy nie będzie tylko świetnie się prezentował, ale też i niesamowicie smakował.

makaron z pieczarkami

Oczywiście makaron smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, dlatego nie zwlekaj z jego podaniem. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Jeśli lubisz proste i nieskomplikowane dania, które przygotujesz w jednym garnku, koniecznie zapraszamy do przejrzenia naszych innych przepisów. Wśród nich znajdziesz wiele ciekawych, nieskomplikowanych i przede wszystkim smacznych inspiracji.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij