PrzepisMakaron z pieczarkami, boczkiem i fetą. Szybki pomysł na obiad

Makaron z pieczarkami, boczkiem i fetą. Szybki pomysł na obiad

Makaron z pieczarkami, boczkiem i fetą. Szybki pomysł na obiad
Pyszności
22.09.2021 07:51, aktualizacja: 31.01.2022 15:06

Makaron z pieczarkami to klasyk w wielu domach. Przygotowaliśmy nieco odświeżoną wersję błyskawicznego przepisu na obiad dla całej rodziny.

Prosty makaron z pieczarkami

Nasza dzisiejsza propozycja to idealna inspiracja na szybki obiad dla rodziny. Pieczarki dostępne są przez cały rok, więc po ten przepis możesz sięgać nie tylko jesienią czy też zimą.

Składniki i przygotowanie

Do naszego przepisu wykorzystaliśmy brunatne pieczarki. Są nieco bardziej intensywne w smaku niż ich popularniejsza, biała odmiana. Idealnie nadają się jako bazy do sosów, makaronów i zapiekanek.

Jaki makaron wybrać? Taki, jaki lubisz! Wybraliśmy makaron świderki, ale równie dobrze sprawdzi się tu również penne, muszelki lub rigatoni. Ważne jest, żeby nie był zbyt cienki, jak na przykład spaghetti. Dzięki temu sos będzie pięknie oblepiał całą powierzchnię makaronu.

Przepis dla całej rodziny

Taki makaron sprawdzi się również, gdy masz w swoim domu dzieci. Pieczarki hodowlane to jedne z nielicznych grzybów (obok między innymi boczniaków), które mogą jeść dzieci poniżej 12 roku życia.

Chyba nie musimy dłużej przekonywać Cię do wykorzystania tego przepisu. Nie dość, że masz tu ogromne pole do popisu, cały proces przygotowania jest bajecznie prosty, to dodatkowo wszystkie składniki na pewno masz w domu! Czego chcieć więcej?

Składniki

  1. 200 g fety (w dwóch kawałkach)
  2. 150 g brązowych pieczarek
  3. 200 g wędzonego boczku w plastrach
  4. 1 łyżka ziół prowansalskich
  5. 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 3 łyżki oliwy z oliwek
  8. 400 g makaronu świderki

Przygotowanie grzybów

Pracę na przepisem rozpocznij od oczyszczenia grzybów.

Pieczarki wystarczy opłukać krótko pod bieżącą wodą, mocniejsze zabrudzenia usuwając czystym czyścikiem kuchennym. Pamiętaj, żeby nie moczyć ich za długo, bo nabierają wodę jak gąbka i ich smażenie jest trudniejsze.

Po umyciu pieczarek pokrój je w plasterki.

Teraz ustaw na środku blatu formę do pieczenia średniej wielkości. Na środku umieść 2 kostki fety - również pomiędzy nimi zachowaj zachowaj odstęp. Dookoła rozsyp wcześniej przygotowane pieczarki.

Obraz

Do formy dorzuć również wędzony boczek. Możesz użyć tu zarówno boczku w kawałku, jak i w plastrach. Pamiętaj, aby przed dodaniem do serów, podzielić go na mniejsze kawałki.

W formie powinny znaleźć się również przyprawy takie jak: czosnek granulowany, pieprz oraz zioła prowansalskie. Rozsyp je w taki sposób, aby znalazły się one zarówno na grzybach, boczku, jak i fecie.

Obraz

Na koniec polej wszystkie składniki oliwą z oliwek, po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Łączenie składników

W międzyczasie przygotuj makaron.

Wrzuć go do wrzącej i osolonej wody, po czym gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać makaron. Dzięki temu nie przyklei się do dna garnka. Podczas gotowania warto położyć na wierzchu garnku drewnianą łyżkę (tak aby łączyła oba brzegi naczynia), dzięki czemu będziesz mieć pewność, że woda nie wykipi.

Ugotowany makaron odcedź i odstaw na bok. Nie wylewaj jednak całej wody po gotowaniu makaronu, bo może się jeszcze przydać.

Następnie wróć do pracy nad zawartością formy do pieczenia. Ponownie wykorzystaj drewnianą łyżkę i przy jej pomocy połącz dokładnie upieczone składniki. Zrób to powoli i dokładnie, aby efekty były jak najlepsze.

Na koniec dodaj bezpośrednio do formy ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami.

Obraz

Jeśli chcesz, aby Twoje danie było bardziej kremowe, dodaj do formy pół szklanki wody z ugotowanego makaronu. Wymieszaj i to wszystko!

Podanie

Jesteśmy coraz bliżej. Przed podaniem możesz udekorować danie posiekaną pietruszką. Efekt końcowy nie będzie tylko świetnie się prezentował, ale też i niesamowicie smakował.

Obraz

Oczywiście makaron smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, dlatego nie zwlekaj z jego podaniem. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Jeśli lubisz proste i nieskomplikowane dania, które przygotujesz w jednym garnku, koniecznie zapraszamy do przejrzenia naszych innych przepisów. Wśród nich znajdziesz wiele ciekawych, nieskomplikowanych i przede wszystkim smacznych inspiracji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także