Pieczone jabłka z granolą. Jak zrobić domową granolę? Słodka i zdrowa przekąska na zimowe wieczory

Pieczone jabłka to sprawdzony przepis na szybki deser. Ich wnętrze wypełniliśmy domową granolą w zdrowym wydaniu. Idealne połączeni chrupkości i słodkości!
Domowa granola – jak zrobić?
Granola to nic innego jak słodka mieszanka płatków, rodzynek i orzechów. Świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, czy właśnie w deserach. Sklepowe mieszanki często mają bardzo kiepski skład: syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne zapychacze. Tymczasem przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste, a chrupiący miks ma sprawdzony skład.
Pieczone jabłka z granolą. Przepis
Nasze pieczone jabłka z granolą najlepiej sprawdzą się tutaj odmiany o miękkim miąższu, np. odmiany Cortland. Oczywiście, możesz wybrać takie owoce, jakie lubisz najbardziej, nic nas nie ogranicza, bo wszystkie wyjdą naprawdę pyszne.
Zdrowy przepis na deser – pieczone jabłka z granolą
Nasze pieczone jabłka świetnie sprawdzą się na deser. Mogą być też pysznym drugim śniadaniem lub słodką kolacją. Możliwości jest naprawdę wiele.
Zobacz także: Ciasto Lion bez pieczenia
Komentarze