×

Pieczone jabłka z granolą. Jak zrobić domową granolę? Słodka i zdrowa przekąska na zimowe wieczory

Pieczone jabłka to sprawdzony przepis na szybki deser. Ich wnętrze wypełniliśmy domową granolą w zdrowym wydaniu. Idealne połączeni chrupkości i słodkości!

Domowa granola – jak zrobić?

Granola to nic innego jak słodka mieszanka płatków, rodzynek i orzechów. Świetnie smakuje z mlekiem, jogurtem, czy właśnie w deserach. Sklepowe mieszanki często mają bardzo kiepski skład: syrop glukozowo-fruktozowy i sztuczne zapychacze. Tymczasem przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste, a chrupiący miks ma sprawdzony skład.

Pieczone jabłka z granolą. Przepis

Nasze pieczone jabłka z granolą najlepiej sprawdzą się tutaj odmiany o miękkim miąższu, np. odmiany Cortland. Oczywiście, możesz wybrać takie owoce, jakie lubisz najbardziej, nic nas nie ogranicza, bo wszystkie wyjdą naprawdę pyszne.

Zdrowy przepis na deser – pieczone jabłka z granolą

Nasze pieczone jabłka świetnie sprawdzą się na deser. Mogą być też pysznym drugim śniadaniem lub słodką kolacją. Możliwości jest naprawdę wiele.

Zobacz także: Ciasto Lion bez pieczenia 

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 25 minut
  • Kuchnia: polska

Pieczone jabłka z granolą – składniki

  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • miód do smaku

Przygotowanie jabłek do pieczenia

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania jabłek, które stanowią bazę naszego przepisu.

Zacznij od umycia jabłek. Nie musisz ich obierać ze skórki. Przekrój je na pół i wydrąż ze środka dokładnie gniazda nasienne. Usuń część miąższu tak, żeby powstały jabłkowe miseczki. Oczywiście, usunięty miąższ najlepiej jest ze smakiem zjeść 😉

pieczone jabłka z granolą

Tak przygotowane jabłka przełóż do formy do pieczenia. Owoce ułóż w dwóch poziomych rzędach. Jeśli nie chcesz, aby jabłka w międzyczasie ściemniały, zanurz je na moment w wodzie wymieszanej wcześniej z łyżką soku z cytryny lub bezpośrednio skrop sokiem z cytrusa. Następnie odstaw naczynie na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Przepis na domową granolę. Składniki i wykonanie

Czas przygotować mieszankę na bazie płatków owsianych.

Na kuchennym blacie ułóż teraz średniej wielkości miskę. Następnie przesyp do niej płatki owsiane (najlepiej zwykłe, nie błyskawiczne), cukier trzcinowy, mąkę pszenną, wiórki kokosowe, cynamon oraz olej kokosowy.

pieczone jabłka z granolą

Powstałą mieszankę przemieszaj przy pomocy kuchennej łyżki. Oczywiście do miski możesz dodać również inne składniki, takie jak suszone owoce czy orzechy. Świetnie sprawdzą się tutaj rodzynki i orzechy włoskie. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu przepis nigdy Ci się nie znudzi.

Pieczone jabłka z granolą – pieczenie i podanie

Na kuchennym blacie ponownie umieść formę z wcześniej przygotowanymi jabłkami.

Powstałą granolę rozprowadź w jabłkowych miseczkach.

pieczone jabłka z granolą

Pieczone jabłka z granolą – czas pieczenia

Wypełnione po brzegi jabłka wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania pieczonych jabłek użyj programu „góra-dół”. I to wszystko!

pieczone jabłka z granolą

Upieczone jabłka podawaj zaraz po wizycie w piekarniku, gdyż na ciepło smakują najlepiej. Jesienny deser możesz udekorować przy pomocy miodu, bitej śmietany lub gałki ulubionych lodów. Każdy z zaproponowanych wariantów będzie smakował fenomenalnie. Dlatego nie zwlekaj i przygotuj nasz pyszny deser jeszcze dziś. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni! Dajemy Ci na to 100% naszej gwarancji 😍

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij