×

Rogaliczki z dynią – jesienny deser w wersji mini

Rogaliczki z dynią to nasz najnowszy jesienny deser, który stał się prawdziwym hitem w mgnieniu oka. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić 😊🍂

Za oknem i w kalendarzu mamy prawdziwą jesień, dlatego nic dziwnego, że w naszej kuchni obecnie króluje dynia. I dziś pokażemy Ci, że na jej bazie przygotujesz nie tylko pyszną zupę, genialne pulpety lub fenomenalny sos. Sprawdzi się ona również doskonale w roli farszu do rogalików, które zrobisz w mgnieniu oka. Takie kombinacje lubimy najbardziej – nie dość, że przygotowanie tego przepisu to czysta frajda, to jeszcze efekt końcowy prezentuje się mega uroczo, a smak rogalików jest po prostu niepowtarzalny.

Nasze jesienne rogaliki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: Rolada z karkówki

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Kuchnia: amerykańska

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 1/3 szklanki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 2 łyżki roztopionej gorzkiej czekolady

Dyniowy farsz

Aby przygotować farsz do naszych rogalików, potrzebujemy dyniowe puree, dlatego to od niego zaczynamy pracę nad przepisem.

Na początek podziel dynię na kilka mniejszych kawałków. Następnie usuń pestki z warzywa, po czym przełóż kawałki dynii do formy do pieczenia. Nie zapomnij wcześniej ułożyć w niej papieru do pieczenia. Kiedy już wszystkie elementy dyni znajdą się w formie, polej warzywo delikatnie oliwą z oliwek i wstaw do Ovi Smart na 60 minut (temp. 150 stopni Celsjusza). W trakcie pieczenia dynia powinna stać się miękka. Po wizycie w urządzeniu obierz dynie ze skórki. Teraz będzie to bajecznie proste. Następnie przełóż miąższ dyni do blendera i zmiksuj. I gotowe! Masz już domowe puree z dyni.

Przygotowane przed chwilę puree przełóż do miski, po czym dodaj do niej również: cukier waniliowy, mielony cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

rogaliczki z dynia

Składanie i pieczenie rogalików

Kiedy mamy już gotowy farsz, możemy zająć się przygotowaniem rogalików.

Tym razem użyjemy gotowego ciasta francuskiego, ale Ty oczywiście możesz przygotować je sama. Do tego przepisu świetnie sprawdzi się również ciasto kruche. Zdecyduj więc sama, która opcja najbardziej Ci odpowiada.

Ułóż arkusz ciasta na kuchennym blacie. Następnie rozprowadź na nim dyniowy farsz. Przydatna na tym etapie okaże się łopatka cukiernicza, dzięki której bez problemu i równomiernie rozprowadzisz dyniową mieszankę. Następnie użyj radełka do pizzy, dzięki któremu w błyskawicznym tempie podzielisz ciasto francuskie na kilka trójkątów.

Teraz wystarczy, że zwiniesz każdy trójkąt w rulon i gotowe! Możemy przejść do kolejnego etapu przepisu.

rogaliczki z dynią

Gotowe rogaliki ułóż w formie do pieczenia. Jeśli chcesz, aby były mega rumiane, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Nasze wypieki będziemy piec przez 15 minut w Ovi Smart marki Philips. Ustaw na urządzeniu temperaturę 160 stopni Celsjusza i zacznij piec. Warto w tym miejscu dodać, że z Ovi nie musisz czekać na nagrzanie piekarnika. Co więcej, proces pieczenia jest 1,5 raza krótszy.

Podanie

I to wszystko! Jesienny deser w wydaniu mini jest już gotowy. Prawda, że to bułka z masłem?

Oczywiście gotowe rogaliki możesz dodatkowo udekorować. I tu świetnie sprawdzi się polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję!

rogaliczki z dynią

Jeśli szukasz więcej pomysłów na jesienne posiłki i desery, serdecznie zapraszamy do przejrzenia naszej bogatej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które pozwolą wyczarować Ci niesamowite pyszności. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

soczyste podudzia z kurczaka

Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka. Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić? Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter […]

Fishburger w innej odsłonie- składniki. Takiej kanapki z rybą jeszcze nie jadłeś!

Kanapki zdecydowanie nie muszą być nudne. Chociaż w wersji na ciepło kojarzą nam się głównie z zapiekankami i tostami, to kanapka z rybą będzie świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i na kolację. Domowy fishburger- jak zrobić? Burgery rybne to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a nietypowe połączenie […]

makaron z pulpetami z piekarnika

Makaron z klopsikami z piekarnika – przepis. Pomysł na jednogarnkowy obiad

Jednogarnkowy makaron z klopsikami z piekarnika to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak szybko zrobić danie dla całej rodziny Makaron z klopsikami z piekarnika – jak zrobić? Jednogarnkowe obiady to coś, co naprawdę kochamy i o co pytacie nas najczęściej. Wcale nas nie dziwi zainteresowanie takimi przepisami: nie jest ani wymagające, ani […]

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

zamknij