Oto przepis na pyszny obiad, który z pewnością na stałe zagości w Waszych domach. Genialne bitki z pieczarki już od pierwszego kęsa skradną Wasze serca ?
Składniki:
Porcje- 500 g polędwica wieprzowa
- 2 ząbki czosnek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 łyżki masło
- 1/2 szt. cebula
- 250 g pieczarki
- 1 l bulion
- 2 szt. liść laurowy
- kilka ziaren ziele angielskie;
- 2 łyżki śmietana 30%
- 1 łyżka mąka
- 1/3 szkl. woda
- ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Polędwicę wieprzową podziel na kawałki. Następnie rozbij tłuczkiem i dopraw przy pomocy soli, pieprzu i czosnku.
- Smaż mięso na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Potem odłóż je na bok.
- Na patelni podsmaż cebulę. Po chwili dodaj pieczarki i odłożone wcześniej bitki.
- Stopniowo dodawaj bulion. Na samym końcu dodaj liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
- Duś całość ok. 20-30 minut.
- W misce połącz ze sobą śmietanę 30%, mąkę, wodę i wywar. Dokładnie wymieszaj i stopniowo zacznij wlewać na patelnię.
- Gotowe bitki z grzybami możesz podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. My wybraliśmy pierwszą opcję.
