Ciasto na pizze w stylu amerykańskim

Pyszności ruszają z nową akcją 🙂 W przepisach z #pysznosciodpodstaw znajdziecie receptury na podstawowe bazy w kuchni, które przydadzą się na wiele sposobów.
I skoro już o nich mowa, cały cykl zaczynamy od pomysłu na ciasto na pizze w stylu amerykańskim. Po prostu palce lizać ?
Zobacz także: Zakręcona pizza z pulpetami
Składniki:
PorcjeCiasto
- 280 g mąka pszenna typ 00
- 180 ml zimna woda
- 4 g świeże drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Pozostałe składniki
- 1/2 szkl. sos pomidorowy
- wg uznania salami
- wg uznania mozzarella
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą mąkę oraz zimną wodę.
- Następnie dodaj oliwę z oliwek, sól, cukier oraz świeże drożdże. Dokładnie wymieszaj, do chwili aż powstanie zbite ciasto.
- Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut.
- Po czym przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Ciasto przechowuj w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej przez całą dobę.
- Na przygotowanym cieście ułóż sos pomidorowy oraz ulubione składniki. Pizzę wstaw na 8 minut do piekarnika (temp. 250 stopni Celsjusza).
Komentarze