PrzepisPrzekąskiBagietka faszerowana pysznym farszem z mięsa mielonego

Bagietka faszerowana pysznym farszem z mięsa mielonego

Bagietka faszerowana pysznym farszem z mięsa mielonego
Pyszności
19.09.2016 17:11, aktualizacja: 01.06.2017 13:30

Jeżeli szukasz ciekawej przekąski, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym zaprezentować ci bardzo ciekawy przepis na bagietkę faszerowaną pysznym farszem z mięsa mielonego. Ale to nie wszystko! Polana jest pyszną czosnkową polewą oraz posypana startym żółtym serem.

Mmm, brzmi świetnie prawda? Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się do pracy.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 6 ząbków czosnek wyciśnięty
  2. 1 szt. cebula posiekana
  3. 2 łyżki przecier pomidorowy
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1 szt. liść laurowy
  7. 1 szt. bagietka
  8. 50 g masło roztopione
  9. natka pietruszki posiekana
  10. 1 łyżka olej
  11. 250 g wołowina zmielona
  12. 1 łyżeczka chilli w proszku
  13. 1 łyżeczka kminek
  14. 1 łyżeczka kolendra
  15. 1 łyżka mąka pszenna
  16. 300 ml bulion
  17. 200 g pomidory krojone, bez skórki
  18. 120 g czarna fasola
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na niego cebulę i 4 wyciśnięte ząbki czosnku. Podgrzewaj przez minutę, a następnie dodaj mięso mielone i rozdrobnij je. Kiedy mięso się podsmaży dodaj chilli, kolendrę, kminek i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion. Kiedy się zagotuje, dodaj pomidory, czarną fasolę, przecier pomidorowy, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj liść laurowy i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmij liść laurowy i zdejmij patelnię z ognia.
2. Pokrój bagietkę na kawałki i wydrąż środek każdego z nich.
3. Za pomocą łyżki nałóż wcześniej przygotowany farsz do wydrążonych kawałków bagietki.
4. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Do miski włóż roztopione masło, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
6. Za pomocą pędzelka nasmaruj kawałki bagietki przygotowaną polewą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut.
7. Po 10 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także