Indyk z warzywami z parowaru

Indyk z warzywami z parowaru to idealna kombinacja obiadowa. Nie tylko świetnie smakuje, ale też jest w 100% zdrowa i mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
W przygotowaniu indyka z warzywami pomógł nam parowar marki Philips.
Zobacz także: Gołąbki gotowane na parze
Składniki:
PorcjeMarynata
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1/4 szkl. świeży koperek posiekany
- 1 ząbek czosnek
- 1/4 łyżeczki płatki chili
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Pozostałe składniki
- 1 szt. pierś z indyka
- 1 szt. kalafior romanesco
- 100 g szparagi
- 1 szt. cukinia
- 100 g groszek
- 1 szt. cebula
Sos jogurtowy
- 1/3 szkl. jogurt naturalny
- 80 g serek ricotta
- 1/3 szkl. świeża bazylia
- 1/3 szkl. świeża kolendra
- 1/3 szkl. świeża mięta
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Ponacinaj piersi z indyka.
- Następnie przygotuj marynatę (sok z cytryny, świeży koperek, czosnek, płatki chili, pieprz oraz sól) i połącz ją z mięsem. Umieść indyka w parowarze na 15 minut.
- Na wyższym poziomie urządzenia umieść kalafior romanesco, szparagi, cukinię, zielony groszek oraz cebulę. Warzywa powinny być gotowe w ciągu 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz: jogurt naturalny, ricottę, sól, pieprz, świeżą kolendrę, miętę oraz bazylię.
- I pyszny obiad jest już gotowy!
Komentarze