Kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem

Kotlet de volaille z ziemniaczanym chrustem to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Moglibyśmy jeść go na okrągło!
Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Zoodlowane bataty z pomidorami
Składniki:
Porcje- 200 g masło
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 pęczek koperek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 szt. cytryna sok
- 4 szt. filety z kurczaka
- 3 szt. jajka
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. bułka tarta
- 6 szt. ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia masła, posiekanego koperku, pietruszki, soli i soku z cytryny. Posiekaj wszystkie składniki, tworząc jedną mieszankę.
- Przełóż masło do woreczka z suwakiem i rozwałkuj. Następnie wstaw do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj ziemniaki w Zoodlerze.
- Rozbij filety z kurczaka przy pomocy tłuczka. Po czym umieść na każdym kawałku część wcześniej przygotowanego masła, dopraw solą i pieprzem, a na koniec zwiń w roladkę.
- Tak przygotowane mięso obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.
- Następnie smaż w głębokim oleju przez 5 minut, po czym piecz w piekarniku przez 10 minut (temp. 180 stopni). W rozgrzanym oleju usmaż również ziemniaczany chrust.
- Smacznego!
Komentarze