Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Leśny mech to kultowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ten pyszny deser w wersji wielkanocnej. Takie połączenie to strzał w 10!



W przygotowaniu świeżego szpinaku pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Majonez z awokado
Składniki:
PorcjeCiasto
Krem
- 300 ml śmietanka 30%
- 280 g serek mascaropone
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 150 ml wrzątek
- 5 łyżek cukier puder
Pozostałe składniki


Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść świeży szpinak i wodę. Zblenduj na gładką masę. Odstaw na bok.
- W drugiej misce połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz już puszystą i jasną mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.
- Nie zapomnij dodać również zblendowanego szpinaku, mąki i proszku do pieczenia. Przelej do formy do pieczenia i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Następnie zacznij dodawać stopniowo serek mascarpone i przestudzoną galaretkę krystaliczną.
- Odetnij wierzch biszkopta. Na spodzie rozprowadź krem i dodaj świeże owoce. Z górnej części stwórz kruszonkę i rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Dodaj cukrowe i czekoladowe jajka, po czym wstaw deser do lodówki (ok. 1,5 godziny).
- I to wszystko! Smacznego 😍
Komentarze