Wyśmienite spaghetti z bekonem, szpinakiem, pomidorem i parmezanem. Idealny pomysł na obiad!

Makaron jest zawsze bezpiecznym wyborem, jeśli chodzi o obiad. Można przyrządzić go na wiele sposobów, według własnych upodobań. Podejrzewam, że na pewno posiadasz swój ulubiony przepis na danie z makaronem. Dzisiaj pokażę ci jednak mojego faworyta.
Makaron z bekonem, szpinakiem, pomidorem i parmezanem, bo to właśnie o nim mowa, jest naprawdę pyszny i łączy w sobie wspaniałe smaki, co sprawia, że smak jest bardzo wyrazisty. Koniecznie musisz go spróbować!
Leć więc po składniki i do dzieła. Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 340 g makaron spaghetti ugotowany
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 450 g pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- 6 plastrów bekon
- 2 ząbki czosnek pokrojony w drobną kostkę
- 460 g pomidory pokrojone w kostkę
- 690 g liście szpinaku świeże
- 115 g śmietana kremówka
- 80 g parmezan starty
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie włóż na nią piersi z kurczaka. Przypraw je solą i pieprzem (ilość - według uznania). Każdą stronę kurczaka smaż przez 6 minutach. Po tym czasie przełóż kurczaka na deskę i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię włóż plastry bekonu i smaż je tak długo, aż będą chrupiące i zarumienione. Następnie zdejmij z patelni i za pomocą ręcznika papierowego, odsącz tłuszcz z bekonu i pokrój go na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię włóż czosnek, pokrojone pomidory i szpinak. Przypraw według uznania solą i pieprzem, a następnie zalej wszystko śmietaną kremówką i dodaj parmezan oraz 110 ml wody.
- Kiedy sos się zagotuje dodaj do niego ugotowany makaron i wszystko dobrze wymieszaj. Gotowe danie przełóż z patelni na talerz.
- Smacznego!
Komentarze