Marchewkowa rolada z masą orzechową to nasz sprawdzony przepis na idealny jesienny deser. Wystarczy, że raz jej skosztujesz, a już na stałe zadomowi się w Twoim menu. Po prostu nie ma innej opcji!
Do przygotowania przepysznej rolady wykorzystaliśmy tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dzięki czemu zaoszczędziliśmy sporo czasu podczas pracy nad ciastem i masą.
Składniki:
PorcjeCiasto
- 8 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 200 g cukier
- 1-2 szt. marchewki
- 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
Krem
- 200 ml mleko
- 200 g orzechy włoskie tarte Moreso
- 500 g ser mascarpone
- 40 g cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od ubicia białek ze szczyptą soli. Następnie zacznij dodawać stopniowo cukier oraz żółtka.
- Jako kolejne składniki dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia oraz tarte orzechy włoskie marki Moreso. Dokładnie wymieszaj i powstałą mieszankę przelej na blachę z piekarnika. Następnie piecz ok. 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie zacznij pracować nad masą. Połącz w garnku na palniku mleko oraz tarte orzechy. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy ściereczki zwiń upieczone ciasto w rulon i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Wróć do pracy nad masą. Przy pomocy miksera połącz mascarpone i cukier waniliowy. Po chwili zacznij dodawać małymi partiami mieszankę z garnka. I masa jest już gotowa.
- Rozprowadź masę orzechową na cieście i zwiń w roladę.
- Gotową roladę wstaw do lodówki minimum na 60 minut. Smacznego!
Marchewkowa rolada z masą orzechową ❤️Uwielbiamy orzechy, dlatego stały się one bazą naszej zakręconej rolady 😍 Nie sposób oderwać od niej wzroku, a jej smak jest po prostu obłędny ❤️PRZEPIS ➡️ http://www.pysznosci.pl/311149
Posted by Pyszności on Tuesday, November 24, 2020