Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą

Bakłażan to bardzo smaczne warzywo, które ma bardzo mało kalorii. Oprócz tego jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i błonnika. Można przyrządzać go na masę różnych sposobów.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci przepis na pyszną przekąskę z bakłażana, która stanie się hitem każdej imprezy bądź spotkania z przyjaciółmi. Będą to zapiekane plastry z bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą.

Przepis znajdziesz poniżej.

Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry.
    Umyj bakłażana i pokrój go w plastry.
  2. Ułóż plastry bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw je czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
    Ułóż plastry bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw je czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
  3. Po 15 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Każdy plaster nasmaruj 1 łyżką sosu pomidorowego oraz każdy z nich posyp startą mozzarellą.
    Po 15 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Każdy plaster nasmaruj 1 łyżką sosu pomidorowego oraz każdy z nich posyp startą mozzarellą.
  4. Następnie na każdym plastrze ułóż odsączone z soku pomidory i rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 10 minut.
    Następnie na każdym plastrze ułóż odsączone z soku pomidory i rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 10 minut.
  5. Po 10 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż plastry bakłażana na talerz.
    Po 10 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż plastry bakłażana na talerz.
  6. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×