Pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą. Pycha!

Istnieje wiele sposobów na podawanie kurczaka. Już za chwilę zobaczysz jedną z takich propozycji – pieczona pierś z kurczaka z pomidorem, bazylią i mozzarellą, podawana ze śmietaną i oliwą z oliwek.
Takiego kurczaka bardzo łatwo przyrządzić, a efekt będzie naprawdę niesamowity. Kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, byłam pod dużym wrażeniem.
Leć więc po składniki i do dzieła! Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 2 szt. pierś z kurczaka duże
- 2 szt. pomidory
- 1 opakowanie ser mozzarella
- 12 liści bazylia
- 1 kubek śmietana 30% mały
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 0,5 łyżeczki sól
- 0,5 łyżeczki pieprz
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory i pokrój je w plastry, a każdy plaster przekrój na pół. Umyj liście bazylii oraz piersi z kurczaka. Pokrój mozzarellę na małe plasterki.
- W każdej piersi z kurczaka, powycinaj ok. 5-6 kieszonek, tak jak na zdjęciu poniżej.
- Do każdej kieszonki nałóż plasterek pomidora, plasterek mozzarelli oraz liść bazylii.
- Przełóż nafaszerowane piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego, przypraw solą i pieprzem, następnie zalej je śmietaną, a wierzch polej oliwą z oliwek.
- Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmij gotowe danie. Wygląda przepysznie!
Komentarze