Pizzo-Lasagne

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznej i wyjątkowej pizzo-lasagne.
Składniki:
Porcje- 1 łyżka olej
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
- 200 g pieczarki pokrojone w plastry
- 1 kg wołowina zmielona
- szczypta sól
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka płatki chilli
- 600 g sos pomidorowy
- 700 g ser ricotta
- 2 szt. jajka
- 200 g parmezan starty
- 20 szt. makaron lasagne podgotowany
- 24 plasterki salami
- 150 g ser żółty starty
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj wołowinę. Kiedy wołowina będzie dosmażona, przypraw solą, oregano i płatkami chilli. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj sos pomidorowy. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
- W misce dokładnie wymieszaj ze sobą ricottę, jajka i parmezan.
- W okrągłej blaszce układaj kolejno: makaron, mięso mielone
- makaron, mieszanka ricotty, jajek i parmezanu
- salami, makaron lasagne
- mięso mielone, makaron lasagne
- mieszanka ricotty, jajek i parmezanu, salami, makaron lasagne
- mięso mielone, starty żółty ser, salami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i piecz przez 60 minut.
- 4. Po 60 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika i pokrój je na kawałki. Smacznego!
Komentarze