Przepyszny obiad w słoikach z wołowiną

Lubimy eksperymentować w kuchni i dobrze o tym wiesz. Stąd też pomysł na oryginalny obiad w słoikach z wołowiną i ciastem francuskim. Od samego patrzenia robimy się głodni 😍
Zobacz także: Jajeczna tortilla ze szpinakiem, szynką i serem
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto francuskie
- 400 g wołowina
- 1/3 szt. cebula
- 1 szt. bakłażan
- 2 szt. ziemniaki
- 2-3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 szt. jajko
- świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju podsmaż wołowinę.
- Następnie dodaj: cebulę, bakłażan oraz ziemniaki.
- Nie zapomnij również o koncentracie pomidorowym, soli, pieprzu, czosnku granulowanym oraz ziołach prowansalskich.
- Powstałą mieszankę przełóż do słoiczków.
- Na wierzchu każdego słoika umieść ciasto francuskie, po czym rozsmaruj na nim roztrzepane jajko. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Po upieczeniu obróć słoiczki, dzięki czemu uzyskasz formę miseczek z gotowym daniem. Udekoruj je przed podaniem listkiem kolendry.
Komentarze